У Франківську за кошти Європейського банку модернізують центральне теплопостачання

В Івано-Франківську урочисто відкрили повністю модернізовану у співпраці з ЄБРР котельню на вул. Військових Ветеранів, 8а. Тут встановили 4 сучасні котли загальною потужністю 8 мВт. З початком опалювального сезону котельня працювала у тестовому режимі. У порівнянні з попереднім обладнанням економія складає 90-100% електроенергії та 5-8% газу.

Як розповів директор «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василь Рущак, котельня повністю автоматизована, працює в автономному режимі з передачею даних на аварійно-диспетчерську службу.

 

Обладнання не потребує обслуговування, а це, до слова, раніше було 9 осіб. Котельня на вул. Військових Ветеранів є однією з найпотужніших в місті. Вона обслуговує 19 житлових будинків, 4 гуртожитки, ЗОШ №13 та вечірню школу, ДНЗ №1 «Калинонька» та низку інших бюджетних установ.

 

Василь Рущак підкреслив, що це перша котельня, яку вдалось оновити коштом ЄБРР, а ще 8 у проекті. Крім того комунальне підприємство вже має досвід співпраці з іноземними організаціями.

 

Приміром, за підтримки НЕФКО в Івано-Франківську встановили 59 індивідуальних теплових пунктів. Він підсумував, що вже за 3-4 роки планують повну модернізацію мережі центрального теплопостачання. Для цього також Шведський уряд виділив 3 млн. 200 тис. євро грантових коштів.

 

«Для нас нагальним питанням є модернізація центрального теплопостачання. Першочергове завдання – відремонтувати головні котельні міста, що на вул. Медичній, Сухомлинського та Тролейбусній. Там ми також забезпечимо перехід на біопаливо. Адже для міста пріоритетом є максимальне зменшення споживання природного газу. Наша ціль зробити центральне теплопостачання не просто якісним, але й дешевшим за автономне», - зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

 

Він додав, що хоча робота з ЄБРР розпочалась кілька років тому, але саме зараз вдалось отримати перші результати. А вже до кінця зими має запрацювати і котельня на вул. Медичній.

 

Представник ЄБРР Ігор Князєв наголосив, що проект модернізації комплексний і передбачає також заміну теплотрас та встановлення ІТП, які повинні забезпечити регулювання температури опалення відносно зовнішнього середовища.