У Франківську відреставрували старовинні двері з будинку на вулиці Шопена


Про це у Фейсбуці повідомила ініціаторка проекту «Франківськ який треба берегти» Марія Козакевич.

 

“Проходила останнім часом кілька разів по #Шопена і помічала, що дерев’яні двері в старовинній віллі десь подівались. Ой невеселі думки мою голову через то відвідували… Але тут сьогодні глянь – і приємний сюрприз! На радостях вирішила через ворота, які завжди закриті, сфотографувати нещодавню пропажу, яка благополучно повернулась на своє історичне місце.

Аж раптом чую чийсь голос з-за воріт (я ж мала, високо не бачу через ворота хто говорить. – А що пані цікавляться реставрацією? Ходіть ближче, роздивитесь, тут є майстер, який ці двері реставрував, можете його телефон взяти як вам треба Оце так поворот думаю я собі і сміливо заходжу в двір.

Підіймаюсь по кам’яним сходам, помічаю також відреставровані старовинні перила і приспособу для стирання болота, підходжу до самих дверей – Добре зроблЕні, правда? – Добре – відповідаю я, милуючись красивезними кованими решітками і заглядаючи в привідкриті двері – Можете зайти всередину подивитись, там теж старі перила є – помічаючи мою цікавість, пропонує майстер – А тут кваритири чи офіси будуть? – Поки що офіс, то власник з Києва – Це він і захотів все зберегти і відреставрувати? Майстер киває і показує загорілими руками, гордо дивлячись на двері і неприховано пишаючись своєю роботою – На пластик не поміняли!”, – розповідає Марія Козакевич.

“Заходжу всередину. Тут прохолодно, не зважаючи на літню спеку. Мене зустрічають закручені сходи, чарівні вікна з скляних блоків (маємо такі і в #МузейМіста #МІФ), стіни з цегляної кладки з штампами, велике вже нове дзеркало”, – додає громадська діячка.

 

Загалом, в Івано-Франківську вже відреставрували 24 старих дверей.