У Франківську відкрили відреставрований фасад пам'ятки архітектури


в Івано-Франківську урочисто презентували відновлений фасад будинків по вул. Леся Курбаса, 5-7-9 з відреставрованими дверима.

 

За словами начальника відділу з питань охорони культурної спадщини департаменту архітектури та містобудування Володимира Ідака, проблемою при реставрації стало те, що у Франківську немає профільних спеціалістів. Тому процес реставрації розтягнувся на два роки, пише Фіртка.

 

На думку міського голови Руслана Марцінківа це особлива вуличка, адже тут збережені пам'ятки архітектури.

 

"Це тільки початок. Дана вулиця буде пішохідною. Тому сьогодні лише перший етап. Я думаю, що зусилля виправдані. Крок за кроком ми відновлюємо наші пам'ятки. Неподалік йде реконструкція школи №7 - ця будівля також є пам'яткою. В першу чергу ми ремонтуватимемо пам'ятки, які належать місту. Але надіємось, що буде співфінансування, щоб реставрувати й решту пам'яток. Ми тішимось, що сьогодні у переддень Дня Незалежності Франківськ може показати відновлену пам'ятку. Найбільша проблема - брак організацій, які можуть братися за такі роботи. До прикладу 7 школу реставрує київська фірма" - сказав Руслан Марцінків.

 

Загалом, за словами міського голови, у місті 230 пам'яток які потребують реставрації.

 

Згідно з проектно-кошторисною документацією, реставрація цілого фасаду включно з реставрацією вхідних дверей коштувала 941 695,20 гривень.

 

Будинок на вулиці Леся Курбаса, 5-7-9 – це один будинок на три під’їзди. Він вважається найкращим зразком архітектури в стилі Віденської сецесії у Франківську.

 

На цьому фасаді були виконані всі види реставраційної діяльності. Двері тут не міняли, вони старі, але спеціалісти відреставрували полотна та вітражі.

 

Також це один з найпротяжніших по фасаду історичних житлових будинків – близько 65 метрів.

 

У вересні-жовтні розпочнуть другий етап продовження пішохідної зони з площі Міцкевича, а також у планах відреставрувати фасади на другій стороні цієї вулиці.

 


 

Довідково:

 

Віденська сецесія - австрійський різновид глобального мистецького руху так званої доби «кінця століття». Австрійський різновид стилю ар нуво (фр. L'Art Nouveau) мав поширення також в Угорщині, Польщі, на західних землях України, в Чехії.