У Франківську пам'ятка архітектури тріщить по швам. Фото

Історична будівля в самому центрі Івано-Франківська (вул. Січових Стрільців, 24) продовжує руйнуватися.

На стіні будинку №24, що на вулиці Січових Стрільців в Івано-Франківську продовжують з’являтися нові тріщини. Згаданий будинок є пам’яткою архітектури та історичною пам’яткою.

 

Достеменно відомо, що у листопаді 1911 Іван-Франко саме тут читав свою безсмертну поему «Мойсей», про свідчить анотаційна дошка на фасаді.

 

http://versii.if.ua/wp-content/uploads/2017/04/17855470_1134584003318926_7078386242142096768_o.jpg

 

На подальше руйнування будинку на своїй сторінці у Facebook звернув увагу архітектор Ігор Панчишин, зазначивши, що поява нових тріщин – це ознака зростаючої небезпеки.

 

“Січових Стрільців, 24. Процеси безповоротні. Нові тріщини. Найстрашніше те, що ця торцева стіна з тимпаном практично не має перевязки з несучими стінами. Тривалі динамічні навантаження ведуть до руйнації. Це наступна пам’ятка після 18 і 16 на цій вулиці”, – написав він.

 

Нижче, в коментарях Ігор Панчишин пояснив процеси які відбуваються з будинком:

 

“Вся торцева стіна оперта на кутову колону-контрфорс. (Ферма даху). З головного фасаду характерні ознаки просідання. Навіть при тому, що підвалів в цій частині будинку не існує, є очевидним просідання в бік вулиці Січових Стрільців. Затиснута фундаментом постаменту пам’ятника торцева стіна має Напрям (скажем всіх епюр) до кута. І нова тріщина це показала. Ось про що йдеться. А починалось колись з тріщини в тимпані. Колись там прогнили були крокви. І їх вдалось замінити і перекрити дах новим покриттям. Коли спробували укріпити цоколі і фундаменти, без попередження і узгодження (в одну ніч) поставили пам’ятник і доступ до фундаментів перекрили. Новий (невідомо хто) господар не став розкривати фундаменти і “запінив” просто тріщину, що росла . Було видно і без маяків. І от тепер нові “молоді” тріщини говрять про безповоротність процесів. Ось що страшно. От для таких моментів потрібна спеціальна інспекція з охорони спадщини, або сам Департамент хай вирішує. Без претензій – просто нагадування….аби не сталось як було через дорогу”.

 

Нагадаємо, що  будинок через дорогу, про який згадує архітектор (за адресою вулиця Січових Стрільців, 16) завалився в лютому 2012 року.

 

Також зазначимо, що в будинк на січових Стрільців, 24 діє кілька приватних закладів – аптека, піцерія та бар.

 

за матеріалами Версії