Яка доля чекає пам'ятку архітектури на Шевченка, 32

Вулиця Шевченка є однією з найстаріших і найкрасивіших в Івано-Франківську. Тут розміщено багато старовинних кам'яниць.

Деякі з них нещодавно відреставрували, інші реставрують. Проте є ще й ті, які потихеньку руйнуються і чекають коли для їх порятунку знайдуться гроші. Серед таких і пам'ятка архітектури на вулиці Шевченка, 32, пише Бліц-Інфо.

 

Наразі будинок пустує і помало руйнується: облуплені стіни, забиті фанерою вікна, потріскана плитка у внутрішньому дворику. Минулого тижня частина штукатурки з фасаду осипалася у двір сусіднього будинку.

 

 

Ще на початку весни активістка ініціативи Франківськ Який Треба Берегти Марія Козакевич, виклала в мережі світлини цього будинку і поцікавилась в користувачів мережі, що в ньому можна зробити.

 

"Якщо б теоретично вдалося врятувати пам"ятку фізично, яким новим життям наповнити, щоб будинок жив, працював, окуповувалось його утримання, щоб місту і містянам була користь?", - закликала активістка.

 

Франківці запропонували багато цікавих дей, втім деякі користувачі мережі скептично потавились до цієї ідеї, адже вважають, що будівлю спеціаьно доводять до такого стану, щоб можна було знести і побудувати багатоповерхівку.

 

"Не фантазуйте, мрійники! Цю хатинку, свідомо доводять до зносу за ознакою аварійності",- написав Святослав Сікомас.

 

Тож кореспондентка Бліц-Інфо вирішила дізнатися про подальшу долю будинку в керівництва Прикарпатського університету, адже пам'ятка знаходиться у їх власності. Як повідомили у відповіді на запит, будинок зносити не збираються. Наразі коштів на реставрацію пам'ятки немає, втім, керівництво вишу шукає потенційних інвесторів. 

 

"Навчальний корпус є пам'яткою архітектури місцевого значення. На цій підставі даний будинок знесенню не підлягає. Керуючись статею 24 Закону України "Про охорону культурної спадщини", університет планує проводити реконструкцію даної споруди для подальшого використання з метою здійснення навчального процесу", - йдться у відповіді на запит.

 

Довідково: 

Двоповерхова мурована будівля на Шевченка, 32 зведена в 1840-х роках. В 1939 році тут почала діяти Станіславіська  семирічна школа. У післявоєнні роки в будинку на вулиці Шевченка, 32 було училище, згодом розмістився один з корпусів педінституту, а в 1966 році в педагогічному інституті було відкрито музично-педагогічний факультет. На початку 80-х років в будинку на певний час «оселився» художньо-графічний факультет. Після того, як факультет перенесли в будівлю на вулиці Мазепи, будинок 32 на вулиці Шевченка використовували під різноманітні потреби. Зараз будинок стоїть покинутим.