У Франківську на історичних Валах будують церкву: замість археологів працює екскаватор

В історичному середмісті Франківська, на Валах, без висновків археологів проводять земляні будівельні роботи – починають спорудження церкви Святого Миколая.

Екскаватор на будівельному майданчику, обгородженому на Валах, риє за парканом наприкінці дня – коли вже темніє. 

 

"Почалися розкопки (археологічні) на Валах", – повідомив у мережі і виклав фото екскаватора, який працює увечері, франківець Богдан Кудлак.

 

"На Валах активно працює екскаватор. Вантажівки вивозять викопане. Як гадаєте: міська влада щось знає про це?" – цікавиться в тематичній групі у Фейсбук Павло Теличко.

 

КУРС звернувся до спеціалістів, щоби дізнатися, чи було проведене археологічне дослідження історичного місця та чи є дозвіл на такі роботи. 

 

Виявилося, що археологи там узагалі не працювали.

 

Як повідомив Василь Романець, директор Прикарпатської археологічної експедиції інституту археології НАН, до спеціалізованої державної установи по обстеження місця будівництва та висновки ніхто не звертався. 

 

"По будівництву на Валах звернень не було. Ні офіційно, ні неофіційно", – каже спеціаліст.

 

Василь Романець нагадав, що в одному зі своїх телевізійних ефірів наголошував на необхідності археологічних досліджень, оскільки Вали можуть містити пустоти – історично в цьому місці знаходився комплекс підземних ходів від Палацу Потоцьких.

 

"Я попереджав, що будувати там ризиковано, через існування пустот фундаменти споруд можуть зміщуватися, самі споруди – тріскати. І от недавно мені розказали, що будівельники займаються "партизанкою" – замість археології шукають геолокаційну службу, щоби визначити, де є пустоти, щоби нагнітати туди бетон. Це означатиме знищення тієї пам'ятки, яка є під землею", – розказав він КУРСу. 

 

 

 

 

На думку Романця, екскаваторні роботи без відповідних висновків мали би спонукати Департамент містобудування й архітектури в особі охоронця культурної спадщини подати припис зупинити процес будівництва. І зобов’язати провести обов'язкові археологічні дослідження. 

 

Володимир Ідак, начальник відділу охорони культурної спадщини, не знав про екскаваторні роботи на Валах. 

 

Він розповів, що проект церкви Святого Миколая отримав погодження, зокрема охоронні, ще 2004 року. "В останній час за погодженням не зверталися, значить, проект не змінювався і не корегувався. Очевидно, вони йдуть старим пакетом документів", – прокоментував він ситуацію і зазначив, що перевірка документів належить до компетенції архбудконтролю.

 

За його словами, погодження проекту церкви в 2003-2004 роках на Валах було стратегічним рішенням. Оскільки на ділянці, де було кафе "Казка" і яка відійшла будівельній фірмі "Гаразд Україна", бралися розгорати торговий книжковий ряд.

 

"Навіть було рішення виконкому про проектування. А пізніше – громадські слухання, – пригадує Володимир Ідак. – Я вів ті слухання, люди дуже різко виступили проти торгових рядів, оскільки розуміли, що спочатку будуть книжки, а потім – усе, що завгодно. Після слухань ніхто – ані будвельники, ані міський голова – більше не згадали про торговицю". 

 

Саме після того, додав Володимир Ідак, ділянку подарували церкві.

 

Ідак підтвердив, що на цей час археологи на місці будівництва церкви на Валах не працювали.

 

За даними КУРСу, "стодола" – так франківці називають будинок, який вже зведений на Валах – будувався на фундаментах кафе "Казка". Кафе було зведене в 1970-х також без пепередньої археологічної експертизи. У цьому будинку, за проектом церкви, має розташуватися катехитичний центр.

 

 

Під час будівництва, розповідають джерела КУРСу, таки вийшли за межі попередніх фундаментів. Неофіційно з цього приводу до будівельників та церковної громади звернулися франківські архітектори. Вони просили не руйнувати культурний шар, який може містити цінні артефакти. Тоді земляні роботи згорнули і пообіцяли піти до археологів. Але не дійшли.

 

Ще одним порушенням є відсутність інформаційного щита з інформацією про підрядника на місці будівельних робіт.