Ціни на вторинне житло в Івано-Франківську з початку року впали на 500-600 доларів

Квартири будуть дорожчати в зв'язку з девальвацією гривні, а попит збільшиться тільки після зростання економіки.

В Україні стабільно дешевшає нерухомість. За оцінками експертів, за кілька місяців квартири з "вторинки" подешевшали на 1,5-2%. Ціни фіксуються в доларах, і в результаті девальвації гривні квартири стають дорожчими і продавцям доводиться знижувати вартість.

 

"Ціни фіксуються в доларах, але розрахунки проводяться у гривні. Це означає, що ті, хто був з гривнею і хотів купити квартиру, таку можливість втратив. Якщо при курсі 8 грн за долар квартиру можна було купити за 240 тис. грн, то при курсі в 27 грн за таку ж квартиру тепер вже потрібно віддати 810 тис. грн. у мене були в минулому році клієнти, які раптом кажуть: "ні, ми ще почекаємо, поки продавати не будемо", – розповідає ріелтор Максим Бабуряк.

 

За словами голови комітету Асоціації фахівців з нерухомості Едуарда Бразаса, за підсумками 2015-го попит на ринку скоротився на 30%. З 2016-му експерти відзначають зростання кількість продажів.

 

На даний момент ціни на первинному ринку стабільні, в той час як житло на "вторинці" продовжує дешевшати. Основний попит (80% угод) – житло в "недорогому" сегменті. За оцінками експертів, "недорого" – це 25-30 тис. грн за квадратний метр в новій квартирі і до 40 тис. грн – на "вторинці".

 

За даними одного з порталів нерухомості, в Дніпропетровську, Хмельницькому, Херсоні, Рівному, Івано-Франківську, Запоріжжі та Черкасах в середньому вартість впала на 500-600 доларів з початку року. Однокімнатні квартири у Львові залишилися на колишньому рівні.

 

Максим Бабуряк прогнозує: ціни на вторинному ринку (у доларах) будуть в 2017-м знижуватися, на первинному – залишаться стабільними. Вартість квартир зростатиме після того, як почне активно розвиватися економіка.

 

"У наступному році нам обіцяють зростання економіки, зростання зарплат. Ось коли економіка пожвавиться, ціни і поповзуть вгору. Зараз просто немає для цього ніяких передумов. Крім того, попит зараз буде падати, а пропозиція – ні. Люди намагаються здати порожні квартири для того, щоб самостійно не оплачувати дорогу комуналку", – упевнений Максим Бабуряк.

 

за матеріалами Сегодня