Тренди дизайну 2020


Іноді тренд залишається актуальним кілька десятиліть. Так, мінімалізм, який увійшов в тренди дизайну ще в 1950-ті роки залишався у них до початку 2000-х, коли змінився більш яскравими скандинавськими напрямками.

 

У деяких же випадках тренди проносяться більш стрімко: так сталося з максималізмом і тенденціями до Instagram-Ready інтер'єрів.

 

Розглянемо, які тренди чекають нас у 2020 році, і як їх можна використовувати.

 


 

Колір 2020 року

Кожного року у світі вибирають колір, який призначають самим актуальним і прийнятним. Найбільш популярний в цьому Інституту кольору Pantone. Однак подібним займаються й інші компанії.

 

Цвет года 2020 в интерьере

 

Колір 2020 за версією Pantone

 

Класичний синій – колір 2020 року за версією Інституту кольору Pantone. Він же символ надійності, спокою і стабільності. Виконавчий директор інституту Леатрис Ейсман розповіла, що:

 

«Свідчення сили Classic Blue все частіше можна знайти в автомобільній і цифровий промисловості, які розробляють більше продуктів в цьому відтінку. Навіть з точки зору здоров'я, вчені-дієтологи заохочують споживачів є більше чорниці і інших продуктів з блакитним відтінком. Ця порада не є естетично обґрунтованою, а ґрунтується на перевагах антоціанів, які є різновидом флавоноїдів з антиоксидантною та протизапальною дією. В результаті нам кажуть, що треба їсти більше синьої їжі».

 

Попри явні переваги цього кольору в інтер'єрі його варто використовувати дозовано, оскільки якщо перетнути в ньому межу, можна отримати зворотний ефект зневіри і підвищеної тривожністі. А ось якщо розбавляти синій з іншими відтінками, дозуючи його або використовуючи як декор – це послужить хорошу службу і створить атмосферу добробуту та шляхетності.

 

Оформить актуальный интерьер в Украине

 

Якщо синій не входить в список ваших улюблених відтінків, але ви хочете зробити інтер'єр актуальним, додайте декоративні елементи, які легко змінити:

 

  • текстиль, синій плед з мериноса або штори глибокого синього відтінку, покривало на ліжко або диванні подушки;
  • рамки для фотографій на тлі світлої стіни;
  • сині тарілки або декоративний посуд.
 

Якщо ж колір року за версією Pantone збігаються з вашими естетичними уподобаннями – ви можете вибрати меблі синього кольору або віддати перевагу цього відтінку для кухні.

 

Цвет года 2020

 

Колір 2020 за версією Shutterstock

 

Крім того компанія Shutterstock опублікувала свій звіт «Колірні тренди на 2020 рік», проаналізувавши мільярди піксельних даних із завантажених зображень, а потім зіставивши кожен піксель з наступним шістнадцятковим кодом. У результаті визначилися відразу три кольори 2020:

 

  • вогненний Lush Lava;
  • м'ятний Aqua Menthe;
  • темно-синій Phantom Blue.

Так, ви можете використовувати в будинку будь-який з представлених відтінків і бути впевненими, що вони актуальні. Але не варто забувати, що колірні переваги дизайнерів змінюються щороку, тож краще орієнтуватися крім актуальності і на власний смак.

 

Тренды интерьера 2020

 

Вогненний відтінок лави буде доречний в дозованій кількості:

 

  • як акцент на більш спокійному тлі;
  • у вигляді декору;
  • в оздобленні, якщо загальний стиль інтер'єру це дозволяє.

 

На відміну від нього, відтінок м'ятної води буде доречний практично в будь-якому житлі. Його зелений напрямок зробить поверхні більш свіжими, а водянистість – не перевантажить простір.

Мятный в интерьере

Що стосується темно-синього кольору, до нього застосовні ті ж рекомендації, що і до класичного синього від Pantone.

Синий по версии Пантон

 

Тренди в інтер'єрі 2020

Як і у 2019 в нинішньому році буде в пошані екологічність. Раніше ми детально писали про цей тренд, який з кожним роком все більше входить у свої права.

 

В домашню обстановку кожного з нас все більше впроваджується натуральне дерево, камінь, продукти з перероблених матеріалів і живі рослини. Разом з усвідомленим споживанням і підтримкою локальних виробників – рух за екологію в інтер'єрі залишається одним з найбільш актуальних.

 

За версією міжнародних виставок

 

Інтер'єрні виставки в Парижі, Кельні, Мілані та Франкфурті-на-Майні – найбільш великі міжнародні заходи, які і задають тренди в оформленні інтер'єрів. Течії що зародилися там як правило змінюють попередні досить плавно, тож ми можемо чекати, що в 2021 вони теж залишаться актуальними.

 

Темная палитра в квартире

 

Темна палітра

Крім загальноприйнятих кольорів року є ще і більш лояльний напрямок у колірній палітрі інтер'єру. Зараз на зміну 2010-м рокам з їх сірими і нейтральними відтінками приходять насичені кольори: глибокий синій, оксамитовий зелений, виноградний та інше. Важливо попри загальні тренди використовувати палітру акуратно, щоб не перетворити навіть простору квартиру в занадто темне житло.

 

Тотальна персоналізація

 

Якщо раніше персоналізація та індивідуалізація інтер'єру інтер'єру зупинялися на те, що ви могли вибирати кольори і стилі, незалежно від загальноприйнятих правил, то тепер цей тренд йде ще далі.

 

Тепер в трендах:

 

  • фотошпалери з колажу фотографій вашої родини в різні роки;
  • декор з виробів своїми руками;
  • меблі, зроблені під замовлення або власноруч при наявності необхідних навичок;
  • стіна, віддана під творчість дітей (краще з можливістю стерти і почати заново).

Синий в интерьере

 

Етнічний напрямок

 

Етніка залишається популярною, як і в 2019 році. Можна вибирати будь-який з етнічних напрямків: японський, скандинавський, український або кантрі, змішувати їх і додавати оригінальний декор. Це те, що потрібно в 2020.

 

Зонування простору

 

Квартири-студії, як і смарт-пропозиції поступово відходять в минуле, а замість цього на сцену виходить інтелектуальне зонування простору. На допомогу прийдуть різноманітні перегородки і знімні конструкції.

 

Тренды дизайна 2020

 

За версією українських дизайнерів

 

Саніна Катерина, дизайнер-декоратор, засновник Design Advice & Help Club #DAH, на своїй сторінці в соціальній мережі опублікувала макротренди інтер'єру, про які говорили на воркшопі в Українська Асоціація Меблевиків для представників меблевих компаній і дизайнерів.

 

Серед них:

  1. Індивідуалізація і причетність, тренди, про яких ми писали і в 2019 році. В інтер'єрі повинна відчуватися індивідуальність власників.
  2. Адаптивність і мобільність. В інтер'єрі повинна бути можливість трансформувати і змінювати його. Зокрема це дозволить власникам весь час залишати житло актуальним.
  3. Процес замість результату і розкіш на кожен день. Використання кращих речей кожен день замість того, щоб зберігати їх на особливий випадок, декорування житла як безперервний процес.

 

Катерина підкреслила, що мова йде про макротренди, тож можна очікувати, що їх актуальність не втратиться і наступного року.

 

Якому з запропонованих трендів слідувати – вирішувати тільки вам. Не варто бездумно використовувати все підряд, щоб не перетнути межу, але додати крапельку актуальності в інтер'єр можна навіть невеликими зусиллями.

 

DOM.RIA.com