Тепліше та вигідніше: стартував сезон комплексних утеплень

Тиждень тому розпочали роботи з утеплення будинку на вулиці Івасюка, 30. Підрядник встановив риштування, а зараз погода нарешті сприяє активній роботі.

Цього року місто зробило суттєвий крок назустріч франківцям. Комплексно утеплити будинок можна ще вигідніше. Адже умови співфінансування - 80% на 20% (місто й мешканці відповідно) на противагу минулорічному 60% на 40%.

 

«Цього року дуже хороші умови співфінансування Це для того, аби люди активніше зголошувались на комплексне утеплення будинків. Місто зацікавлене в економії енергоносіїв, тому готове підтримати власників помешкань. Проте важливо, щоб і самі люди брали участь в програмах і не були байдужими до своєї власності. Цей будинок стане своєрідною рекламою в цьому районі. Сусіди зможуть побачити, як реально утеплити помешкання та отримати користь з муніципальних проектів», - зауважив міський голова Руслан Марцінків.

 

У будинку на Івасюка, 30 вже замінили вікна на енергозберігаючі. Підрядник перейшов до фасаду - почав влаштовувати теплоізоляційний шар.

 

«Мешканці ще десь з 2015 року опрацьовували питання утеплення. Потім вже почалась предметніша бесіда. Десь 2 роки тривали різні процедури: збори, складання протоколів, проекти, експертизи. Щоб досягти результату, мешканцям потрібні перш за все розуміння і єдність. Коли мешканці можуть зібратись разом і думати в спільному ключі – це вже великий крок, хороший показник самоорганізації. Бо є будинки, де і збори провести неможливо», - згадує депутат від округу Віталій Бурко.

 

Аби комплексно утеплити будинок, мешканцям потрібно написати заяву чи протокол опитування (не менше 75% власників помешкань), тоді записатись на чергу МІУК.

 

Далі управитель складає кошторис та представляє на погодження мешканців протокол намірів. Якщо такий підписано, проект виставляють на електронні торги. Усі процедури у кращому випадку займають близько півроку, іноді рік, якщо мешканці готові до діалогу та єдині у своїх намірах.

 

Окрім будинку на Івасюка, 30 зараз в активній роботі ще 3 – на вул. Сніжній, 22, Миколайчука, 15, Молодіжній, 39. Чекають своєї черги – 20 будинків.

 

Нагадуємо, що за програмою "Теплий дім" можна також замінити вікна у під'їзді на енергоощадні на умовах співфінансування (60% на 40% у 2018 році), капітально відремонтувати дах.