Щорічний розмір хабарів у сфері будівництва оцінили в 3 млрд грн


Розмір хабарів в Україні в сфері дозволів на будівництво становить від 2,7 млрд грн до 3,5 млрд грн на рік.

 

Про це повідомила колишній керівник напряму «Будівництво» Офісу ефективного регулювання (BRDO), народний депутат Олена Шуляк в інтерв’ю «Новое время».

 

За її словами, суми хабарів закладаються в собівартість будівництва, і в кінцевому рахунку оплачуються покупцями нерухомості.

 

При цьому, зазначає Шуляк, замовники будівництва змушені платити хабарі практично на всіх етапах, починаючи від виділення земельної ділянки до введення в експлуатацію.

 

«При формуванні та виділення земельної ділянки досить часто експерти кажуть про корупційні ризики на рівні місцевої влади. При отриманні дозволу – ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція – ред.) і різні структури, які видають погодження: це і органи охорони культурної спадщини, Державіаслужба тощо», – розповідає Шуляк. І додає, що за твердженнями всіх учасників ринку, отримати дозвіл в ДАБІ без сплати хабара в розмірі орієнтовно $4,5-10 за «квадрат», неможливо.

 

Більше того, ДАБІ, щоб «мотивувати» замовника давати хабарі, часто відмовляє у видачі дозволів і зупиняє їх розгляди. Це – непідтверджена на папері сума, але вона дає можливість уявити розміри хабарів тільки на одному етапі процесу, розповідає нардеп.

 

«Точну суму корупційної складової назвати неможливо. Наші експерти на підставі анонімного опитування учасників ринку вийшли на показник 10-30% від вартості проекту. Сума поборів залежить від місця розташування об’єкта будівництва – населеного пункту, розташування в охоронній зоні, складності об’єкта та ін. Але знову ж таки, всі ці підрахунки – оціночні. Але факт наявності корупційної складової в системі очевидний. І з нею потрібно боротися не на словах», – зазначає Шуляк.

 

За матеріалами УБР