Розвиток іпотеки в Україні забезпечить 82 млрд грн інвестицій у нерухомість

За розрахунками Офісу ефективного регулювання (BRDO) розвиток іпотеки в Україні забезпечить близько 82 млрд грн інвестицій в первинну нерухомість.

Даний матеріал доступний в російській версії Розвиток іпотеки в Україні забезпечить близько 82 млрд грн інвестицій в первинну нерухомість. Зараз відношення іпотеки та ВВП в Україні на рівні 2-6% (1,2% – на житлову нерухомість). В середньому в розвинених країнах цей показник балансує на межі 40-60%.

 

А це означає, що ринок іпотеки має значний потенціал розвитку та повинен стимулюватися в Україні. Про це розповідали на пресконференції «Іпотека після виборів», повідомляє Офіс ефективного регулювання (BRDO) у Facebook.

 

У BRDO зазначили, що за оцінками їхніх експертів дохід від інвестицій в житлову нерухомість складає 8-12% річних від здачі в оренду і 20-40% доходу за 2 роки при перепродажу квартир, в які інвестуються кошти на етапі «фундаменту».

 

Іпотечні ставки залежать в основному від 3-х факторів: стабільність економіки; вартість/доступність «довгих грошей»; ризиковість предмету іпотеки. Ці фактори і потрібно суттєво змінювати: прикладати максимум зусиль до реанімування економіки та її стабілізації, що призведе до накопичення коштів в економіці й підвищення кредитних рейтингів країни й банківська система отримає доступ до більш дешевих ресурсів.

 

Інша частина – це зниження ризиковості об’єктів. У BRDO вважають, що потрібен перегляд нормативної та регуляторної бази. Наприклад, взаємодія суб’єктів будівельного ринку, захист майнових прав інвесторів та заходи при виділенні земельних ділянок.

 

Джерело