Розроблено новий законопроект про агломерації


15 січня 2020 року Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення правових підстав для утворення агломерації як однієї з форм співробітництва територіальних громад №2637 від 19.12.2019.

 

Комітет рекомендував парламенту прийняти законопроект в першому читанні, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

 

«Агломерація – форма співробітництва територіальної громади, що виконує функції центру агломерації, та територіальних громад, які розташовані в зоні впливу центру агломерації та мають з ним інтенсивні господарські, трудові, культурно-побутові зв’язки, що спричиняють значну щоденну маятникову міграцію населення», – йдеться у тексті законопроекту.

 

В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій, зазначив, що цей законопроект чекають органи місцевого самоврядування великих міст і навколишніх громад, бо вони отримають механізм ефективного розв’язання спільних проблем. До того ж громади самі вирішуватимуть, використовувати цей інструмент, чи ні, бо створення агломерації – процес добровільний.


Агломерація, відповідно до законопроекту, може бути утворена навколо міста з чисельністю постійного населення понад 200 тисяч осіб або меншого міста, за умови якщо спільна чисельність постійного населення потенційних учасників агломерації складає не менше 200 тисяч осіб.

 

Законопроект також визначає правовий статус агломерацій, передбачає утворення ради агломерації та відносить до сфери її компетенції розгляд питань, що зачіпають спільні інтереси територіальних громад, які входять до агломерації: громадський транспорт, ремонт доріг, містобудування, поводження з відходами, водопостачання та водовідведення тощо.

 

Передбачається, що рада агломерації складатиметься з міських, сільських, селищних голів та депутатів громад, що ввійдуть до складу агломерації. Від міста – центру агломерації у раді буде 5 депутатів, від територіальної громади чисельністю постійного населення понад 10 тис. – 2 депутати, від інших територіальних громад – по 1 депутату.