Реставрація колишньої обсерваторії: "Білий Слон" обклали риштуванням. ФОТО


Триває реалізація повномасштабного проекту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру».

 

Однією з туристичних принад Карпат є гора Піп Іван. А також приміщення колишньої польської обсерваторії на її вершині. Будівля має статус найвищої обжитої споруди країни — 2028 метрів над рівнем моря, пише Голос України.

 

Тепер ця будівля з усіх боків у риштуванні (на знімку). Туристи стурбовані: аби тут не додумалися зашпаклювати історичні стіни «євроремонтом».

 

Подія набула широкого громадського обговорення. У коментарях під світлиною одного з туристів Олексія Пономаренка пишуть, що «нібито не планується відходити від першочергового задуму 30-х років минулого століття. А щодо проекту і підрядників — то це питання до Прикарпатського університету». «Зрештою, за свою 80-річну історію вона ж недовго працювала за призначенням. Думаю, відкриють до сторіччя», — йдеться в іншому коментарі.

 

Польську астрономічно-метеорологічну обсерваторію на вершині гори Піп Іван відкрили 29 липня 1938 року. У ній було 43 кімнати. Керував об’єктом виходець із села Микуличин Владислав Мідович, який тут мешкав із сім’єю. Була вона й стратегічним об’єктом. Входила до Ліги протиповітряної оборони.

 

Після початку Другої світової війни цінне обладнання забрали до Будапештської обсерваторії, передали до Відня, а після війни — до Польщі. Потім радянська влада облаштувала там свій науковий і військовий пункт. Під час війни сюди посунули угорці, а в 1944-му — радянські війська.

 

Та якось не щастило обсерваторії. Хоч тут і була радіорелейна станція, приміщення занепадало. Багато доклалися туристи й місцеві пастухи. Час від часу щось реставрували вже й після здобуття Україною незалежності.

 

Повномасштабний проект «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» реалізують спільно ДСНС, Варшавський та Прикарпатський національні університети. Передбачено й наукові дослідження.