Реставратори розшифрували старовинний напис на будівлі в центрі Івано-Франківська

Декілька років дослідники та історики намагалися розшифрувати літери на фасаді будівлі на вул. Січових Стрільців, 17. Завдяки проекту реставрації старовинних вивісок платформи “Тепле Місто” вдалося дослідити та відкрити напис.

Таємним словом виявилося “реставрація”  –  українська інтерпретація польського "restauracia"  –  ресторація, інформує Фіртка.

 

 

Реставрацію проводять фахівці зі Львова Ірина Гірна та Ірина Дуткевич (майстерня “Гарда”).

 

 

На відкриття дослідників наштовхнули знайдені раніше в рамках цього ж проекту написи українською мовою на вул. Шевченка, 74. Там вдалося віднайти  написи на фасаді з переліком асортименту продуктової крамниці міжвоєнних часів українською та польською мовами.

 

"Сьогодні ми шукали варіанти латинкою,  жодних фото будівлі не збереглося, тому це нагадувало дешифрування, але все було безрезультатно. Потім вирішили спробувати кирилицю,  і тоді все склалося. Вивіски українською  –  це  справжня рідкість, в  Івано-Франківську нам вдалося знайти дві”, - розповідає реставраторка львівської майстерні “Гарда” Ірина Дуткевич.

 

Реставратор наголошує, що використовувала усі матеріали, наближені до авторських, жодних синтетичних.

 

Координатори проекту розповідають, що намагались зберегти автентику напису та законсервувати її.

 

"Були проведена дослідницька та реставраційні робота. Більше ніж 100 років тому вивіски були красиві та естетичні. Нам хотілось зберегти напис, щоб містяни та всі гості міста могли бачити його. Я сподіваюсь, що наша робота продовжиться, а цей проект уже добігає до кінця. Якщо громада та мешканці будуть зацікавлені, то можна продовжувати, адже певні дослідження уже напрацьовані, - розповідає координатор проекту Аліна Букіна.

 

 

Зазначимо, що раніше у будівлі знаходився ресторан, сьогодні тут корпус музичної школи №2 ім. Барвінського.

 

Завдяки роботі реставраторів на фасаді від вулиці тепер можна чітко прочитати слова “ресторація” двома мовами, а також прізвище другого власника закладу  –  Шмідт. На внутрішній стіні будівлі –  відновлено першу вивіску з прізвищем першого власника ресторану - Ф. Малажинський.

 

Нагадаємо, що проект триває уже другий місяць та має на меті привернути увагу до збереження історичних вивісок та написів. Він реалізується у рамках програми “Вивіски” платформи “Тепле Місто”, завдяки підтримці Urban Space 100 та Житлової компанії “Аксіома” за сприяння міського голови Івано-Франківська.