Реформа Держархбудінспекції закінчиться у 2021 році


Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов сказав, що Міністерство розвитку громад та територій України бере на себе відповідальність за впровадження кроків та призначень необхідних для продовження реформи Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ).

 

Про це повідомляє пресслужба Мінрегіону.

 

«Завершення реформи, як наголошував Прем’єр-Міністр, планувалось восени цього року. Та, насправді, процес затягнувся, ми маємо визнати це. Сталося так внаслідок низки обставин, серед яких, зокрема, і значна кількість відповідальних та учасників процесу, невідповідність законодавчої бази, величезний супротив старої системи, певні кадрові питання. Але ми не зупинимось, тож відтепер Мінрегіон бере на себе відповідальність за призначення та кроки, необхідні для продовження реформи», – зазначив Чернишов.

 

Він додав, що ця робота потребує цілковитої координації з Комітетом ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також порозуміння з усіма сторонами.

 

За словами Чернишова, вже створена робоча група розпочне розробку нового законопроєкту, який має стати ефективним інструментом реформування державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

 

Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко наголосив, що діяльність ДАБІ, як органу, який скомпрометував себе перед суспільством, має бути припинена.

 

«За результатами широкої експертної дискусії щодо законопроєктів з цього питання, які знаходяться на розгляді Верховної Ради України, до кінця цього року маємо напрацювати та подати до парламенту узгоджений документ, який об’єктивно врахує вимоги та побажання всіх стейкхолдерів процесу реформування, дозволить запровадити прозорий, єдиний для всіх учасників ринку, механізм державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду», – відмітив Клочко.

 

Клочко також підкреслив, що у законопроекті має бути дотриманий баланс інтересів, як забудовників, так і споживачів будівельних послуг.