Прокуратура перевірятиме законність будівництва на території Національної академії внутрішніх справ у Франківську

Івано-Франківська обласна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом початку самочинного будівництва по вулиці Національної гвардії, 14В.

Про це йшлося під час засідання депутатської комісії Івано-Франківської обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади, пише Курс.

 

На розгляд комісії виносилось питання законності здійснення забудови в межах земельної ділянки по вулиці Національної гвардії, 14В. Ця земля належить Національній академії внутрішніх справ. Та нещодавно на цій території почали розбирати давні австрійські казарми.

 

Комісія своїм рішенням рекомендувала здійснити перевірку цього будівництва Держархбудконтролю – в межах своєї компетенції.

 

На засідання комісії запрошували представників Держгеокадастру, Держархбудконтролю, виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, обласної прокуратури та Академії внутрішніх справ. 

 

"Я побачив у соцмережах фото, що розбирають будинки. Сам виїхав на місце, подивився, почав з’ясовувати, хто це робить і на яких підставах. На перших порах ніхто не хотів давати відповіді. Потім почала з’являтися інформація – ми самі вивчили, що ці будівлі не є пам’яткою архітектури, не є нашою архітектурною спадщиною. Ну, зрозуміло, може, академія внутрішніх справ хоче розібрати і на тому місці щось збудувати. Але скажіть це публічно, і тоді не буде напруження в середовищі. І це треба було дочекатися комісії, щоб отримати інформацію від міськархбудконтролю та геокадастру. Дуже жалкую, що не прийшов представник академії, але ми йому надішлемо проект рішення", – прокоментував КУРСу Тарас Виноградник.

 

За словами Виноградника, той факт, що в центральній частині міста поруч із парком знищують споруди, щоби розчистити місце під забудову, не набрав би такого резонансу, якщо би були пояснення.

 

"Якщо б розказали – здійснюється модернізація чи укріплення, що ця споруда валиться абощо, а цього немає. І резонанс тому, що так у нас все робиться – без пояснень, а потім виникає проблема", – сказав Виноградник.

 

Представник Держгеокадастру повідомив комісії, що земельна ділянка призначена для обслуговування академії внутрішніх справ, а її розпорядником є Міністерство освіти. Відповідно МОН мало би прийняти рішення про будівництво.

 

Представник Держархбудконтролю сказав, що дозвільних документів на будівництво за вказаною адресою не зареєстровано. Він конкретизував, що для того, щоби розібрати споруду, дозвільні документи не потрібні. Але на території почали рити котлован, а це вже будівельні роботи.

 

Про те, що будівництво спричинило порушення кримінального провадження, на комісії повідомила начальник відділу представництва інтересів громадянина та держави в суді прокуратури області Олена Попова.

 

"Кримінальне провадження порушене 3 лютого цього року за зверненням юридичної компанії "Лігал-груп" з приводу початку здійснення самовільного будівництва на території навчального закладу. Відповідно прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом вчинення самоуправства, це ст. 356 ККУ, і скерувала справу за підслідністю до Національної поліції. На цей час в межах провадження витребуються документи, які зможуть підтвердити чи спростувати звернення "Лігал-груп", – повідомила КУРСу чначальник відділу Івано-Франківської обласної прокуратури.

 

Як писало Побудовано в Франківську, Національна академія внутрішніх справ України запланувала звести у Франківську цілий комплекс житлових та громадських споруд по вулиці Національної Гвардії, 14В. Минулого року вона отримала на це «добро» від облдержадміністрації. Остання навіть дозволила змінити цільове призначення земельної ділянки. Однак, позиція міської влади цілком протилежна.

 

Засідання виконавчого комітету, яке відбулося 30 січня, прийняло доволі резонансне питання - скасувати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки.

 

Мова йде про містобудівну документацію, яка була видана Національній академії внутрішніх справ на будівництво багатофункціонального комплексу споруд громадського призначення, по вулиці Національної Гвардії, 14В.

 

Містобудівні умови та обмеження видавалися на три черги будівництва. При цьому споруди призначалися для користування Національній академії внутрішніх справ. Датами видачі містобудівної документації зазначено 12-13 січня 2017 року.

 

Крім цього, департамент містобудування, архітектури і культурної спадщини повинен підготувати звернення до ДАБІ щодо скасування реєстрації декларацій про початок виконання будівельних робіт, якщо такі існують.

 

Територія на вулиці Національної Гвардії, 14В

 

Варто відзначити, ще напередодні засідання виконкому, Національна академія внутрішніх справ отримала несхвальну реакцію і від міської ради. На другому пленарному засіданні, що відбулося 20 січня, депутати відмовились надати дозвіл на розробку детального плану території для будівництва багатоквартирного житлового будинку на вулиці Національної Гвардії, 14В. 

 

Усім цим рішенням міської влади передувало розпорядження Івано-Франківської облдержадміністрації, видане у листопаді 2016 року. Тоді Національна академія внутрішніх отримала «добро» на розроблення проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки по вулиці Національної Гвардії, 14В з метою подальшої зміни її цільового призначення.

 

За вказаною адресою знаходиться ділянка державної форми власності, площею 0, 71 га. Територія відноситься до категорії земель житлової та громадської забудови. Згідно даних кадастрової карти, її цільове призначення - для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти.

 

Розташування земельної ділянки на кадастровій карті 

 

У розпорядженні Івано-Франківської ОДА йдеться, що Національна академія внутрішніх просила змінити цільове призначення вказаної ділянки для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.