Продаж квартири – як та скільки сплатити податків

Насамперед, зазначимо, за яких умов не сплачується дохід від продажу (обміну) житлового будинку, квартири (їх частини), кімнати тощо: якщо продаж не частіше 1 разу на календарний рік (з 1 січня по 31 грудня) та за умови перебування такого майна у власності продавця більше трьох років.

Це означає, що для того, щоб уникнути зайвого оподаткування, недостатньо лише здійснювати продаж будинку чи квартири не частіше одного разу на рік, а ще необхідно, щоб з моменту придбання такого майна і до моменту продажу минуло не менше трьох років.

Винятком є лише спадкове майно, яке можна без сплати податку з доходів продати незалежно від строку володіння ним (пп.172.1 ст.172 Податкового кодексу).

В інших випадках при продажу власником нерухомості більше одного разу на рік або нерухомості, якою він володіє менше 3-х років, сплачується податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Сума податку визначається та сплачується самостійно власником нерухомості через банківські установи до нотаріального посвідчення договору купівлі - продажу.

Крім того, такий дохід від продажу відображається ним у податковій декларації про майновий стан і доходи.