Прикарпатці боргують за газ 320 мільйонів гривень

За два останніх місяці заборгованість жителів Прикарпаття перед ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» за спожитий природний газ зросла на 150 млн грн.

Станом на 22 грудня борг населення Івано-Франківщини складає 320 млн грн.

 

Найбільшими боржниками є мешканці Івано-Франківська  - 100 млн грн, Коломийського району - 40 млн грн та Калуського – 30 млн грн, інформують у прес-службі компанії.

 

Збільшення неплатежів за газ пов’язане з початком опалювального сезону та відповідно різким збільшенням обсягів споживання газу. Ситуацію ускладнило запізніле призначення субсидій населенню.

 

В очікуванні державної допомоги, споживачі газу не сплачують за використані кубометри.  Станом на початок грудня 2018 року, вона призначена 23%, в той час як минулого опалювального сезону її отримували 60% клієнтів «Івано-Франківськгаз Збуту».

 

Через високий рівень заборгованості побутових споживачів, ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» як постачальник газу для населення зі спеціальними обов’язками, не може вчасно розрахуватися за поставлений газ з НАК «Нафтогаз України».

 

Інших джерел фінансування для закупівлі газу компанія не має.

 

«Відповідно до постанови Кабміну № 867, умова гарантованих поставок газу населенню є не допущення росту заборгованості «Івано-Франківськгаз Збуту» перед НАК «Нафтогаз України». Іншими словами, починаючи з 1 листопада цього року неплатежі нашої компанії не повинні перебільшити загальну суму боргу по побутовим споживачам, зафіксовану станом на 1 жовтня 2018 року. В іншому випадку газопостачання може бути припинено», – каже директор «Івано-Франківськгаз Збут» Юрій Пилипів.

 

З метою забезпечення безперебійного газопостачання, ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» закликає вчасно оплачувати спожитий газ. Боржникам компанія змушена припинити поставки газу.

 

Першим кроком до цього є письмове попередження  про припинення газопостачання. За 11 місяців цього року було вручено 15651 попередження на загальну суму заборгованості 17,1 млн грн..

 

Якщо реакції з боку неплатників немає, за дорученням на відключення постачальника, відбувається припинення газопостачання, а справа передається до суду. 

 

Після відключення майже 80% споживачів погашають заборгованість на протязі кількох днів. Для відновлення газопостачання необхідно погасити не лише борг, а й відшкодувати витрати за відновлення газопостачання.

 

Якщо споживач не може оплатити усю суму заборгованості, він має право  укласти договір реструктуризації.