Поради від Побудовано: який фундамент обрати для приватного будинку


Важливість фундаменту для побудови міцного і надійного будинку інтуїтивно розуміє навіть новачок. Саме слово «фундамент» часто використовують поза будівельного контексту, щоб визначити головну, основну частину чого-небудь. І при більш детальному знайомстві з правилами закладки фундаменту, розуміння його значення тільки збільшується, разом з пошаною до цього етапу будівельних робіт.


 

Фундаменти бувають різні, але кожен з них має на меті: правильно розподілити вагу будови на несучий його ґрунт. В залежності від декількох важливих параметрів, таких як: вид ґрунту, глибина ґрунтових вод, висота і вага будівлі, що зводиться, наявність у неї певних елементів (наприклад, колон), вибирається найбільш відповідний тип фундаменту:

  • - стрічковий;
  • - монолітний;
  • - стовпчастий;
  • - пальовий.

 

Також фундаменти розрізняються по матеріалах: цегляні, бутові, бутобетоні, цегляні на бутобетонній основі. Сказати, що якийсь з них безперечно краще інших, не можна. Все визначається конкретним набором характеристик того місця, де ви вирішили звести ваш будинок.

 

Стрічковий фундамент

 

 

Почати варто саме з нього, як з самого поширеного типу фундаменту. Сьогодні часто можна почути думку про його ненадійність, про те, що він починає кришитися вже через двадцять років експлуатації. Частково це правда, але така думка справедлива більшою мірою стосовно тих фундаментів, які були закладені чверть століття тому, і тепер вимагають ремонту та оновлення.

 

Але сучасні технології дозволяють створювати куди більш довговічні стрічкові фундаменти, які вам не доведеться підливати через такий короткий термін. Крім того, надійність і міцність стрічкової конструкції, як і її кінцева вартість, багато в чому визначаються матеріалами, які використовуються.

 

Особливість стрічкового фундаменту полягає в тому, що він будується по всьому периметру майбутнього будинку, як зовнішніх стін, так і внутрішніх (звідси й назва). Починається все з розбиття на місцевості осей фундаменту за допомогою теодоліта, геодезичного вимірювального приладу.

 

Потім риють траншеї, утрамбовують і насипають стандартну піщану подушку. Підґрунтя стрічкового фундаменту покривають рубероїдом, він буде запобігати витоку цементного молока. Потім слідує монтаж каркасів з арматури та опалубки, потім безпосередньо залиття фундаменту. Опалубку в кінці прибирають.

 

Такий фундамент – це класика, він має досить усереднені характеристики універсальності, якості та вартості.

 

Монолітний фундамент

 

 

Проблемним ґрунтам часто «прописують» такий тип фундаменту за його надійність і універсальність. Ґрунт пучинистий, такий що просідає чи, може, з високим рівнем ґрунтових вод? Монолітний фундамент впорається з такими проблемами, і дозволить розташувати на такому ґрунті не тільки невеличку хатинку, але і велику будову, величну і важку.

 

Влаштований він таким чином. У виритому і добре утрамбованому котловані в три шари укладають: пісок, гравій, гідроізолюючий матеріал. Прямо на гідроізоляційний шар заливається бетон, але спершу тонким шаром. Наступний етап – укладання арматури, а потім йде остаточне закачування бетонного розчину.

 

Крім універсальності, монолітний фундамент славиться також своєю надійністю і довговічністю, якщо правильно витримана технологія його «приготування». Він здатний витримати високі вагові навантаження, і залишає певний простір для маневру на випадок раптових змін у будівельному проєкті.

 

А от чим не може похвалитися монолітний фундамент, так це низьким бюджетом. Як і все міцне і надійне в цьому світі, він коштує дорого. Крім того, монолітний фундамент може завдати чимало проблем у разі, якщо ландшафт дуже рельєфний – він віддає перевагу рівній та передбачуваній місцевості.

 

Пальовий фундамент

 

 

Будиночок на палях асоціюється у нас в першу чергу з водоймами. Будинок на березі озера, а то й прямо над водою, пірси та причали – ці споруди дійсно не обійдуться без пальового фундаменту. Він приходить на допомогу там, де інші рішення безсилі. Однак, їх застосовують аж ніяк не тільки на «відкритій воді», але також і в місцевості, де просто високий рівень ґрунтових вод.

 

Найпопулярніший на сьогодні вид пальового фундаменту: пальово-гвинтовий. Він технологічний, швидко збирається, має величезний діапазон різних рішень і підстав, якісний і… досить недешевий. Зате змонтувати такий фундамент можна всього за пару днів, за умови, що монтажем будуть займатися професіонали, і ви дуже скоро отримаєте якісний і надійний фундамент.

 

Існують і дешевші варіанти. Самий недорогий пальовий фундамент: буронабивний. Але з ним часто виникають труднощі, якщо доводиться працювати з високими ґрунтовими водами. Трохи дорожче будуть пальові фундаменти ТІСЕ, ТІСЕ-Ф плугове. Ці пальово-стрічкові конструкції також часто використовуються там, де це зручно.

 

Стовпчастий фундамент

 

 

Цей вид – найпростіший, найдешевший, і тому ненадійний. Він виглядає, як окремі кам’яні або навіть дерев’яні опори, вбиті під стіни будинку. Застосування його виправдано лише для легких конструкцій. У вашому будинку не повинно бути ні цокольного поверху, ні підвалу, якщо ви вирішите поставити його на стовпчастий фундамент розпрощайтеся з ідеями будинку з важких матеріалів. Легкий будинок з дерева може вистояти на такому фундаменті, за умови надійного ґрунту, не схильного до пучення та інших переміщень. Незаперечною перевагою стовпчастого фундаменту є його ціна, швидкість зведення і простота використання.

 

Взагалі фундамент дійсно дуже дорогий, часто його ціна сягає більше чверті вартості всього будинку. Але намагатися заощадити на ньому – верх недалекоглядності та вкрай нерозсудлива поведінка. Слід пам’ятати, що, наприклад, неправильно покритий дах може призвести до необхідності переробляти по новій тільки його, а от неправильно закладений фундамент може вилитися в гіршому випадку у вартість всього будинку, всіх витрачених на нього матеріалів, часу і грошей.

 

За матеріалами stroypomosh.com.ua