Податок на нерухомість: скільки франківцям доведеться сплатити за своє майно. Відео

На Прикарпатті податківці вже розіслали мешканцям повідомлення із сумою збору за нерухоме майно. Внести кошти необхідно на протязі 60-ти днів після його отримання, інакше нараховуватиметься штрафи.

Нагадаємо, податок на нерухомість з’явився з 1 січня 2015 року, коли набрав чинності новий Податковий кодекс. Ним оподатковуються квартири площею понад 60 квадратних метрів і будинки площею понад 120 квадратів.

 

Також не варто забувати, що оподаткуванню підлягає загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі, його частин (гаражі, господарські будівлі, майстерні, офісні приміщення). Платити потрібно за попередній рік.

 

Розмір податку за квадратний метр встановлюють органи місцевого самоврядування.

 

Зокрема, Івано-Франківська міська рада визначила, що за 1 м2 житлової площі доведеться заплатити 6,89 грн. Що стосується нежитлової нерухомості, то тут ставка податку залежить від зони розташування та типу об’єкта.

 

Також мешканцям доведеться сплатити і за земельні ділянки та паї. Тут розмір податку залежить від площі, нормативної грошової оцінки та цільового призначення землі.

 

Крім того, окремі категорії громадян можуть розраховувати на пільги. 

 

Детальніше у сюжеті каналу 402.