Будинки вмирають стоячи: на Шеченка руйнується 140-літня пам'ятка архітектури. ФОТО


Продовжуємо нашу не вельми веселу рубрику "Будинки вмирають стоячи". Сьогодні мова піде про будівлю, розташовану в обласному центрі на розі вулиць Шевченка (колишня назва – Липова) і Гординського (Гіллера).


 

Зараз ця кам’яниця, збудована ще в 1877 році, фактично закинута. А майже 80 років назад тут вирувало справжнє життя, адже тут до 1939 року розміщувалася загальноосвітня чоловіча семирічна школа ім. Тадеуша Чацького.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Будинки вмирають стоячи

 

Зокрема, в ній навчався відомий польський поет, сатирик, автор сценічного мистецтва, літературний перекладач Горацій Сафрін.

 

 

У післявоєнні роки в будинку на вулиці Шевченка,32 було училище, згодом розмістився один з корпусів педінституту, а в 1966 році в педагогічному інституті було відкрито музично-педагогічний факультет.

 

На самому початку 80-х років минулого століття музично-педагогічний факультет перенесли в іншу будову на тій же вулиці Шевченка, а в будинку на певний час «оселився» щойностворений художньо-графічний факультет.

 

 

Після того, як факультет перенесли в будівлю на вулиці Мазепи, будинок 32 на вулиці Шевченка використовували під різноманітні потреби.

 

 

Цікаво, що тут навіть розташовувався гуртожиток для викладачів, а деякі з них все ще живуть в цьому, напівпокинутому, будинку.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Будинки вмирають стоячи: в середмісті розсипається 150-літня історична будівля. ФОТО

 

Отже, деякі приміщення будинку все ще використовуються чи то під житло, чи то під склади старих меблів, загалом будинок стоїть закинутим. Облуплені стіни, забиті фанерою вікна, потріскана плитка у внутрішньому дворику.

 

Втім, його доля напряму залежить від Прикарпатського університету, на балансі якого він й перебуває. Як кажуть в адміністрації вузу, наразі кошів на реставрації немає. Втім, керівництво шукає потенційних інвесторів.

 

 

ФОТО: Мирон Дмитрик