Оцінку об’єкта нерухомості можна отримати безкоштовно


В Україні діє спрощена модель оцінки нерухомості: відтепер суб’єкт самостійно і безоплатно отримує оцінку нерухомості.

 

Про це повідомляє Офіс великих платників податків ДПС.

 

Що змінилося:

 

  • скасовано необхідність сплати коштів за формування довідок і звітів про оцінку об’єктів нерухомості на користь приватних е-майданчиків;
  • запроваджується нова, спрощена модель оцінки нерухомості: будь-яка особа може отримати довідку про автоматичну оцінку об’єкта нерухомого майна та на її підставі укласти угоду;
  • у разі незгоди з вартістю об’єкта нерухомого майна, визначеною модулем автоматично, особа має право звернутися до суб’єкта оціночної діяльності (оцінювача) й зробити оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

 

Усі дані про об’єкт нерухомості та його вартість автоматично оприлюднюватимуться в режимі відкритого, прямого неавторизованого доступу з можливістю завантаження (крім відомостей, що становлять персональні дані замовника звіту та/або власника майна).

 

Вартість: доступ, внесення, перевірка інформації з Єдиної електронної бази, а також формування е-довідок про очікувану вартість об’єкта нерухомості здійснюються безоплатно.

 

Раніше при купівлі або продажу нерухомості кожна фізична особа приносила до нотаріуса довідку оцінки вартості нерухомості з Єдиної бази. Авторизовані Фондом держмайна електронні майданчики за свої “послуги” стягували з оцінювачів (реєстрація звіту) та нотаріусів (перевірка реєстрації) по 680-1800 грн.

 

26 грудня Володимир Зеленський підписав закон “Про оренду державного та комунального майна” № 157-IX, яким спрощується оренда держмайна.

 

За матеріалами Finance.UA