«Оцифрований Франківськ». Відкриття меморіалу вічного вогню та медичний інститут. Відео

“Оцифрований Франківськ” програма про наше з Вами місто, яке збереглось на кіноплівці.

Перший сюжет у програмі має назву «Шана героям». Він відзнятий у листопаді 1946 року для Кіножурналу «Радянська Україна». Відео висвітлює, як за рік після завершення війни поблизу вокзалу урочисто відкривали меморіальний комплекс Вічного вогню.

 

Меморіальний цвинтар присвячений воїнам, що загинули на Прикарпатті у боротьбі з німцями. Перед присутніми виступає секретар Станіславського обкому Слонь. Відбувається покладання вінків до пам’ятника. Комплекс значно різниться від нинішнього Меморіального кладовища, тому аби його впізнати, слід уважно вдивлятися в деталі.

 

Друге відео має назву “В рідній сім’ї”. Відзняте 1949 року для Кіножурналу «Радянська Україна». Воно висвітлює заняття студентів у лабораторії Станіславського медичного інституту. Особливістю відео є кілька важливих кадрів з архітектурою міста. В об’єктив камери потрапив теперішній будинок суду на вулиці Грюнвальдській (тоді в цій кам’яниці розміщався обком партії). Також зафіксований пам’ятник Сталіну та центральний корпус медичного інституту.