ОСББ: як вдало керувати власним житлом

Уже за два місяці мешканці українських багатоповерхівок опиняться на роздоріжжі із запитанням: а що ж робити далі?

Напевно, всі чули про зміни, які принесе 1 липня 2016 року закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», проте не всі розуміють, як саме ці зміни вплинуть на українців. Відповідно до нормативно-правового акту жителі багатоповерхівок змушені обрати один з механізмів управління багатоквартирним будинком: самостійно залучити або отримати управителя за конкурсом муніципалітету, чи керувати всіма грошовими потоками та отримуваними послугами, створивши обєднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

На думку експертів Громадянської мережі ОПОРА, ОСББ – єдиний дієвий механізм, який дозволяє якісно змінити рівень життя мешканців багатоквартирних будинків на краще, повністю контролювати витрати за комунальні послуги та позбутися корупції. Якщо ви вже вирішили створити ОСББ та не знаєте як правильно побудувати свою роботу – пропонуємо добірку порад від успішного керівника чотирьох об’єднань та водночас начальника управління житлової політики Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою м. Івано-Франківськ Геннадія Олександровича Пономаренка.

Грамотна організація роботи – гарантія успіху

На думку Геннадія Пономаренка, щоб налагодити роботу, потрібно перших 2-3 місяці працювати з максимальною продуктивністю. Почати варто з банку. Якщо доведеться бігати з паперами або стояти в черзі, це займе близько трьох годин, іноді – увесь день. Набагато комфортніше користуватися інтернет-банкінгом (клієнт-банком), оформити ключі в податковій службі, РЕМі та заповняти всі звіти вдома за допомогою готової програми. Для нарахувань варто розробити Excel-файл, щоб не рахувати з олівцем і калькулятором оплату по кожному помешканню. Одна маленька формула вирішує питання з пільгами, субсидіями тощо.

Потрібно заключити грамотний договір з аварійними службами. Не варто привчати людей, що є телефон голови ОСББ, на який можна дзвонити щодо будь-яких проблем. Для цього слід у першій квитанції надрукувати телефони електрика, сантехніка чи організації, яка буде обслуговувати жителів. «Кожен повинен займається своєю справою. Якщо трапився прорив у мережі, нехай прийде спеціаліст, огляне, а якщо є якісь проблеми – тоді треба телефонувати голові», – радить Геннадій Олександрович.

Якщо ви не готові самостійно вирішувати проблеми з електрикою або каналізацією, то є щонайменше три організації, які можуть заключити з вами угоду на обслуговування. Зараз в Івано-Франківську середня вартість аварійного обслуговування становить 8-9 копійок за кв. м, тобто будинок на 70 квартир та 2900 кв. м платитиме 230-240 грн за місяць. Отже, якщо хтось із ваших мешканців побачив пошкодження – повинен зателефонувати в аварійну.

«В одному з моїх ОСББ (новобудові) майже всі жителі молодого віку, тому 40 квартирам я надсилаю квитанції за оплату комунальних послуг та будь-які оголошення електронною поштою, – ділиться власним досвідом Геннадій Пономаренко. – Дуже зручно запроваджувати такі заходи. Також ми маємо закриту групу в мережі Фейсбук, де розміщуємо фото/відео до та після виконаних ремонтних робіт, додаткову необхідну інформацію».

Не варто забувати, що ОСББ – це неприбуткова організація, тому важливо використовувати максимально всі доступні методи залучення інвестицій. Наприклад, Івано-Франківський Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою готовий супроводжувати мешканців на всіх етапах створення ОСББ, надавати фахові та практичні поради.

Подолати страх перед невідомим

Перестороги можуть бути різними. Якщо голова ОСББ не знає, з чого почати та як організувати роботу, – потрібно не боятися звертатися за кваліфікованою допомогою. Успішні об’єднання на власному прикладі можуть пояснити всі механізми функціонування, розповісти про потенційні труднощі та найважливіші аспекти. «Гірша ситуація з тими мешканцями, які хочуть нашвидкоруч щось «зліпити». Насправді вони просто не готові і їм навіть не варто починати, адже потім буде лише всезагальне розчарування та звинувачення. У таких випадках краще звертатися до управителя», – вважає Геннадій Олександрович.

Тариф для новачків: щастя не в грошах, а в правильних послугах

Новоствореному ОСББ варто декілька місяців пожити за старою схемою нарахувань, аби зрозуміти, яку суму необхідно зібрати для оплати комунальних послуг. Далі визначити, скільки повинно надходити коштів, скільки фактично є, кількість боржників та лише потім корегувати тариф.

Іноді громадяни вважають, що створивши ОСББ вони одразу платитимуть менше. Це не завжди так, але вони точно знатимуть, за що платять. Не варто використовувати всі послуги одразу. Точкові деталі також формують тариф, адже хтось, наприклад, страждає від коливань напруги, які також включають до платіжок як додаткові витрати. Такі дрібниці згодом створюють заборгованість та великі проблеми.

«Основний меседж під час формування тарифу: не в грошах щастя, а в правильних послугах», – переконаний Геннадій Пономаренко.

Матеріал підготувала регіональний прес-секретар

 

Громадянської мережі ОПОРА Олеся Дзьоба