«Опришівська слобода»: перший мікрорайон у Франківську за новими будівельними нормами


В Івано-Франківську в районі вулиць Коновальця-Блаватського компанія «Ярковиця» будує новий мікрорайон «Опришівська слобода».

 

На цей час у місті розпочате будівництво понад двох десятків житлових комплексів. Чим буде відрізнятися від інших це містечко, яке зводить відома будівельна компанія «Ярковиця», та які переваги життя в «Опришівській слободі», дізнавався КУРС.

 


 

Мікрорайон «Опришівська слобода» є першим у Івано-Франківську, який спроєктований і буде зведений за новими ДБН – державними будівельними нормами. Вони вступили в дію з вересня 2018 року.

 

Нові ДБН передбачають перш за все зміни в щільності забудови – визначений відсоток забудови земельної ділянки залежно від поверховості будинків, пояснює експерт будівельної компанії Руслан Чуфрида.  

 

Для мешканців мікрорайону це означає, що між 7-8-поверховими будинками буде більше вільного простору. Цей вільний простір в «Опришівській слободі» використали для проєктування спортивних та дитячих майданчиків, а також зон відпочинку.

 

Мікрорайон
“Опришівська слобода” – це коли комфортне не тільки житло, а й увесь простір мікрорайону

 

Інша зміна стосується власне зелених зон. Нові ДБН вимагають більшої кількості насаджень в розрахунку на одного мешканця. В «Опришівській слободі» це врахували, зважаючи на те, що в новому мікрорайоні будують 1000 квартир.

 

Третя суттєва зміна на користь жителів мікрорайону – розмежування пішохідних зон і транспортних потоків. Тому в «Опришівській слободі» є об’їзна дорога. Вона прокладена по периметру мікрорайону і дозволяє дістатися будь-якої його частини, не перетинаючи зони відпочинку всередині.

 

«Своя об’їзна – це суттєва умова безпеки, особливо для дітей. І з досвіду попередніх проєктів, як-от «Калинова слобода», бачимо, що при виборі квартири на цей нюанс звертають увагу і родини з дітьми, і молоді сім’ї, і родини, де є літні люди», – каже Руслан Чуфрида.

 

Важливо, що в зелених зонах «Опришівської слободи» взагалі не буде автомобілів. При тому для зручності мешканців передбачили достатньо місць для машин – 300 гаражів та 400 паркомісць.

 

Проєкт передбачає можливість зведення багаторівневого паркінгу, залежно від числа автовласників у мікрорайоні. До речі, збільшення кількості паркомісць пропорційно до кількості квартир – це також новація в ДБНах.

 

Мікрорайон
Мікрорайон “Опришівська слобода” будує “Ярковиця”. Це означає, що все буде за графіком.

 

«Всі перелічені зміни відображені у генплані мікрорайону», – зазначає Чуфрида. Проєкт передбачає загалом 31 під’їзд, або 14 житлових корпусів. Його планують реалізувати за три роки. Зараз будується перша черга мікрорайону. Її завершать у другому кварталі 2021 року – здадуть 448 квартир.

 

Разом із будинками першої черги здадуть… озеро. Річ у тім, що «Опришівську слободу» зводять на місці колишнього автотранспортного підприємства, яке припинило свою діяльність більш як 10 років тому, поруч зі школою №6 та будмайданчиком дитячого садка і початкової школи. Новий дошкільний і навчальний заклади будує місто, а «Ярковиця» долучається на правах пайової участі. Озеро тут первісно виконувало функцію пожежної водойми. Його живить місцевий потічок, який далі впадає в Бистрицю Надвірнянську. Водойма чиста, не замулена, дно викладене бетонними плитами. Поруч є вільна територія.

 

Мікрорайон
“Опришівська слобода” – це неординарні архітектурні рішення, продумане планування простору, комфорт і безпека

 

«Водойма додає екологічності житловому масиву, створює здоровий мікроклімат. В міжсезоння буде відпочинок біля води. Влітку – на воді: можна буде купатися, передбачений невеличкий пляж. Це звичайна європейська практика, яку ми перейняли і застосовуємо. Пішли за прикладом Німеччини, де архітектори проєктують відведення води при шквальних дощах у відкриті водойми. У випадку, коли за дві години випаде місячна норма дощу, а в нас таке буває щороку, мікрорайон буде гарантовано убезпечений від підтоплення», – деталізує Руслан Чуфрида. Про рибу в озері, каже, ще не думали. Хоч якщо буде запит людей, то і риба буде.

 

Також у відповідь на запит майбутніх мешканців «Опришівська слобода» буде мати власного управителя ЖКГ зі штатом майстрів. Житловий комплекс роблять закритого типу – з відеокамерами та цілодобовою охороною, де буде контролюватися в’їзд авто та швидкість пересування.

 

Важливо, що будинки в «Опришівській слободі» будуть утеплені відповідно до вимог сучасних нормативів з енергозбереження, це також регламентують нові ДБН, та згідно із енергоаудитом. А ще в «Опришівській слободі» взимку не буде бурульок – всі водостоки внутрішні. Опалення у квартирах – індивідуальне. Передбачені п’ятикамерні вікна та з подвійними склопакетами, що також дає низькі тепловтрати.

 

Житловий фонд – одно-, дво- та трикімнатні квартири. Квартири – комфорт-класу: однокімнатні площею від 36 кв. м, двокімнатні – від 50 кв. м, трикімнатні – від 70 кв. м. Вартість квадратного метра житла на цей час – від 9 тис. грн. Дуже важливо – діють програми розтермінування.

 

Мікрорайон
Будівництво “Опришівської слободи” йде повним ходом

 

Найнижча ціна квадратного метра – при повній оплаті, тоді вартість квартири розраховується за сталою ціною 9 тис. грн. за квадратний метр. Квартири здають зі стяжкою та «теплою підлогою». Але можуть переглянути ці умови, залежно від побажань мешканців.

 

«Опришівська слобода» – це і унікальна цінова пропозиція на ринку житлової нерухомості Франківська», – підкреслює експерт.

 

Вже з першою чергою у мікрорайоні «Опришівська слобода» запрацює побутова інфраструктура – продуктові магазини, кафе, піцерії, аптеки тощо. Приміщення громадського призначення традиційно займають перші поверхи будинків.

 

Слідкувати за тим, як зводять «Опришівську слободу», можна на фейсбук-сторінці та на сайті sloboda.if.ua, а можна замовити безкоштовну екскурсію. Інформацію на сайті з фото оновлюють раз на місяць.