На Франківщині власникам домашніх СЕС не платять за "зеленим тарифом": які причини і коли будуть гроші


З вересня 2019 року у власників домашніх сонячних електростанцій, які продають надлишок згенерованої електроенергії у загальну мережу, виникли проблеми з розрахунками за продану енергію. 

 

У ТОВ “Прикарпатенерготрейд” – єдиному підприємстві, яке на Прикарпатті закуповує «зелену» електроенергію, КУРСу пояснили, що виплати власникам домашніх СЕС затримуються через “Укренерго”.

 

“Принцип ринку такий: державою визначені компанії, що купують “зелену” електроенергію, яку виробили домогосподарства, але не спожили для власних побутових потреб. А НЕК “Укренерго” зобов’язане відшкодувати ці витрати. Ми щомісяця готуємо загальний акт по області, за яким НКРЕКП зобов’язує “Укренерго” повернути нам кошти. Вже є відповідні постанови про повернення сум за вересень, жовтень, листопад 2019 року, сьогодні НКРЕКП прийматиме постанову про оплату за грудень 2019 року. Але оплати за цими постановами немає”, – повідомили у пресслужбі “Прикарпатенерготрейд”.

 

Лише за вересень-жовтень “Укренерго” боргує “Прикарпатенерготрейду” 22,5 млн гривень. У листопаді-грудні домашні СЕС згенерували електроенергії ще на майже 7,3 млн грн.

 

Якщо у вересні-жовтні “Прикарпатенерготрейд” розраховувався з виробниками електроенергії власними обіговими та кредитними коштами, то з листопада грошей на розрахунок з виробниками “зеленої” електроенергії немає зовсім.

 

У компанії сподіваються, що питання з розрахунками буде вирішене до так званого “високого” сезону виробництва, який почнеться навесні.

 

Наприкінці грудня 2019 року юристи “Прикарпатенерготрейд” звернулися до господарського суду Києва. Як тільки суд прийме рішення про стягнення усього боргу з «Укренерго», кошти будуть перераховані виробникам «зеленої» електроенергії. Перед цим була претензія до “Укренерго”, яка не дала ніяких практичних результатів. 

 

Зараз в Івано-Франківській області працює більш як 1750 домашніх сонячних електростанцій. І їхня кількість постійно зростає.