Тисменицьку браму Станіславівської фортеці законсервують


Відповідний проєкт рішення підтримали члени виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

 

Беручи до уваги пропозиції  архітектурно-містобудівної ради (протокол засідання від 29.01.2020 р.) та консультативної ради з питань охорони культурної спадщини міста Івано-Франківська (протоколи засідань від  28.01.2020 р. та 28.05.2020р.), Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності підготувало проєкт рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, яким передбачається провести роботи з консервації та ознакування археологічних залишків Тисменицької брами Станіславівської фортеці на роздоріжжі вулиць Галицької та Лесі Українки.

 

Згідно з рішенням, Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності міської ради виступить замовником проєктно-кошторисної документації на консервацію археологічних залишків Тисменицької брами Станіславівської фортеці на роздоріжжі вулиць Галицької та Лесі Українки,  виявлених за результатами першої черги археологічних досліджень, з їх ознакуванням та зі встановленням інформаційної стели.

 

Нагадаємо, що 11 липня 2019 року виконком уповноважив Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності міської ради оголосити відкритий архітектурний конкурс на найкращий проєкт щодо музеєфікації Тисменицької брами Станіславівської фортеці: https://www.facebook.com/uadmd.if/posts/864738917239048

 


 

Попри те, що свого часу питання музеєфікації Тисменицької брами мало широке обговорення в різних колах зацікавлених осіб, на сам конкурс надійшла лише одна заявка. Конкурс було визнано таким, що не відбувся. Відповідне рішення було прийнято 05.12.2019 виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради: https://www.facebook.com/uadmd.if/photos/a.302556900123922/974823839563888/.

 

 

Однак в Управлінні  архітектури, дизайну та містобудівної діяльності міської ради вирішили не закривати питання, а довести справу до логічного завершення – сформувати свої пропозиції по подальшій долі музеєфікації Тисминецької брами.

 

Тому питання музеєфікації було винесено на розгляд двох дорадчих органів при Управлінні: архітектурно-містобудівної і консультативної ради з питань збереження культурної спадщини. Щоб і дати оцінку проєктам, розробленим в рамках конкурсу, що не відбувся, рівно як і висловленим ідеям на цю тему. А в результаті – отримати від них фахові рекомендації. Ці рекомендації і стали основою для формування пропозиції від нашого Управління до міського керівництва та підготовки проєкту рішення.

 

Довідка від Побудовано

Тисменицька брама - одна з головних споруд Станиславівської фортеці, через яку здійснювали заїзд в місто. Першу браму споруджено одночасно із фортечними валами у 1662-1663 роках.

 

У 1737 році здійснено її реконструкцію: зведено високу двоярусну вежу. За відомостями Садока Баронча, фасади з напільного боку були прикрашенні скульптурами святих.