Мінрегіон скасовує радянську норму проектування сміттєпроводів у багатоповерхівках

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, пропонує скасувати обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook, повідомляє прес-служба відомтсва. 

 

«У змінах до ДБН щодо житлових будинків пропонуємо скасувати обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхівках. Доки в Україні будуть обов’язково проектуватися сміттєпроводи, доти цивілізована система сортування сміття не запрацює. Сміттєпроводи у багатоповерхівках – пережиток радянського минулого, який сьогодні немає нічого спільного з відповідальним поводженням з відходами та бережливим ставленням до екології та природи взагалі. Жахлива антисанітарія, сморід та бруд через нерегулярну чистку сміттєпроводів та через те, що люди викидають у них все, що завгодно, призводить до того, що під’їзди наших будинків теж перетворюються на смітники. Для більшості країн Європи сміттєпроводи вже давно табу і ми маємо також відмовлятися від цієї норми», — сказав він.

 

Відповідно до змін, необхідність влаштування сміттєпроводів у житлових будинках буде визначатися з урахуванням прийнятої в населеному пункті системи поводження з відходами. При цьому, у спеціалізованих будинках для людей з інвалідністю та осіб похилого віку обов’язкова норма щодо проектування сміттєпроводів буде збережена.

 

Зміни до ДБН будуть затверджені найближчим часом та вступлять в силу через 3 місяці після опублікування.

 

Парцхаладзе нагадав, що Мінрегіон також унормовував можливість проектування систем підземного та вакуумного збирання сміття. Відповідні зміни містяться у новому ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», який вже опублікований та офіційно вступить в силу з 1 вересня 2018 року. «Зокрема, вакуумний (або пневматичний) спосіб збирання побутових відходів у житлових будинках може стати цивілізованою заміною застарілих сміттєпроводів. Це сприятиме чистоті в житлових будинках населених пунктів та покращенню екологічної ситуації», — додав заступник Міністра.