Міненерго хоче змінити одиницю вимірювання газу

Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує перейти з 1 квітня 2019 року на розрахунок і балансування природного газу на ринку в енергетичних одиницях (в кВт-год замість куб. м).

Про це повідомляє Енергореформа.

 

Відповідний проект постанови Кабінету міністрів України про перехід на нову модель розрахунку при видобутку, транспортуванні, зберіганні, розподілі, купівлі-продажу, поставках (у тому числі і здійсненні митного контролю та оформлення при переміщенні газу через митний кордон України) та споживанні природного газу, оприлюднений для громадського обговорення на сайті відомства.

 

Згідно пояснювальній записці до проекту постанови, однією з основних його цілей переходу є приведення параметрів газу на внутрішньому ринку у відповідність з параметрами на митному кордоні України з ЄС.

 

В даний час здійснюється перерахунок імпортованого природного газу з країн ЄС, де вимірювання здійснюється в енергетичних одиницях, в кубічні метри за його вивантаженні у сховища, або транспортування споживачам, що створює незручності при розрахунках, а також розбалансування.

 

Перехід на нову модель обліку є однією з передумов для інтеграції внутрішнього ринку природного газу, зокрема, залучення європейських партнерів до використання української ГТС і її газових сховищ.

 

Перехід на нову модель також дозволить диференціювати вартість газу, виходячи з його якості. Зараз, як зазначено в супровідних документах до проекту постанови, розрахунок в кубічних метрах нівелює права споживачів не оплачувати неякісний газ або платити меншу за його вартість.

 

У разі відсутності у споживача лічильника, який може вимірювати газ в енергетичних одиницях, міністерством пропонується зобов'язати суб'єкти ринку забезпечити переведення об'ємних одиниць в одиниці енергії відповідно до вимог Кодексу ГТС.

 

Згідно з кодексом, енергія природного газу розраховується шляхом множення виміряного об'єму газу, приведеного до стандартних умов, на значення середньозваженої вищої теплоти згоряння газу за звітний період.