Мертва зона: як виглядає колишній завод ТОС "Барва"

Величезні закинуті цехи заводів мають свою атмосферу: вітер задуває через розбиті вікна, щось шумить, хитається і бряжчить, високі паркани і поодинокі робочі. Так зустрічає колишній завод ТОС в c. Ямниця усіх відвідувачів.

Напівдіючий завод тонкого органічного синтезу «Барва» спеціалізується на виробництві поверхнево-активних речовин на основі оксиду етилену та оксиду пропілену.  Це  - єдине підприємство такого роду в Україні.

 

Доїхати з Франківська можна хіба що тролейбусом № 4, який заїжджає туди тільки через робочих, або ж можна підсісти в якийсь маршрутний автобус і попросити водія зупинитись десь на узбіччі. Територія величезна, добре охороняється, деякі цехи закинуті, інші законсервовані. 

 

 

Створене в 1975 році підприємство працювало на всеукраїнському рівні з виготовлення органічних барвників, товарів побутової хімії, металевої тари і т.д. і забезпечувало роботою декілька тисяч працівників.

 

Зараз про колишню потужність і гігантські масштаби хімічного виробництва нагадують тільки величезні цехи, але через недогляд і людську бездіяльність те, що зводилось роками валиться просто на очах. Не кожен теперішній працівник знає про всю велич колишнього заводу. Про неї добре пам’ятають хіба закинуті будівлі.

 

Як розповідають місцеві мешканці, зараз територію за високим парканом ділять між собою декілька власників, але і ті не дуже поспішають хоч якось боротись із суцільною розрухою, а багато дармового заліза приваблює не одного любителя легкої наживи. Від повного розкрадання підприємство рятує охорона.

 

 

Дороги як такої там не бачили уже давно, суцільні ями.

 

 

Поки бетонні конструкції мовчки борються з часом і людською байдужістю, залишається невідомо чи дочекається ця територія добротних рук, які приведуть її до порядку,

 

за матеріалами: Бріз