Квартира vs будинок: де вигідніше жити в Україні

Перш ніж переселятися з міської квартири в заміський будинок, слід прорахувати всі плюси і мінуси, адже такі житлові зміни мають багато підводних каменів

Передмістя: без сусідів за стіною і чисте повітря

 

Переїзд в передмістя мегаполісу - тренд, якого дотримуються багато успішних міських жителів. Сергій Савченко, айтішник, який прожив все життя в Києві, зважився на такий крок в 2013 році, помінявши двокімнатну квартиру в столиці з доплатою на будинок в 10 км від Києва.

 

Проте, за словами Сергія, плюсів виявилося більше. Перш за все - відсутність сусідів за стіною: соціопатам, які прагнуть до відокремленого способу життя, заміське житло здасться раєм, як і тим, кому не пощастило зі звукоізоляцією в багатоповерхівці. Натуральні продукти, не з найближчої "еколавки", а з городів місцевих жителів - починаючи від картоплі і зелені і закінчуючи "свіжиною" - гусьми і свининою - вагомий плюс для рафінованих городян.

 

Сімейні городяни відзначають також зміцнення здоров'я дітей, які більшу частину вільного часу проводять на свіжому повітрі. Ще один плюс - збільшена до відчутних розмірів житлова площа, яка припадає на сім'ю. Так, в триповерховому будинку Сергія є робочий кабінет, три спальні і дві гостьові кімнати - як правило, котеджі на продаж будуються за типовими проектами з необхідною кількістю приміщень, а ось ціна цілком порівнянна з вартістю типової дво- або трикімнатної квартири.

 

Істотні мінуси при переїзді в свій "замок"

Оптимізм городян згасає, коли мова заходить про мінуси. А ось мам з маленькими дітьми насторожує відсутність якісного медичного обслуговування в передмісті: амбулаторія або травмпункт - максимум, на який часто можна розраховувати, а виклик швидкої або лікаря з приватної клініки столиці на таку відстань коштує більше тисячі гривень

 

Ще одна проблема, яка, правда, загрожує і міським жителям - часті грабежі. Як зазначає Андрій Прутко, співробітник охоронної фірми, в передмістя викликів більше, особливо в окремі котеджі та будинки. Багато городян, які переїхали, встановлюють сигналізацію відразу, але це додаткові витрати: установка обладнання - 14-18 тис., обслуговування - 650-800 грн/міс.

 

Котеджне містечко чи автономія

При переїзді за місто, багато хто розглядає будинок або котедж в котеджному містечку і вже в останню чергу - автономний будинок. Головна відмінність незалежного будинку від котеджу - в обслуговуванні: будинки в містечках охороняються, а значить, стороннім в'їзд утруднений і можна обійтися без індивідуальної сигналізації. Крім того, там проводиться централізована викачка вигрібних ям або є каналізація, що також знімає проблему асенізації (викачка ями - 600-800 грн).

 

Комунальне обслуговування - прибирання снігу, освітлення, електрик, сантехнік та ін. - також колективне, що полегшує існування. Те ж стосується і вивезення сміття: мешканці автономного будинку вирішують цю проблему хто як - хтось возить до міста, а хтось чекає сміттєвоз раз в тиждень.

 

Втім, за будь-зручність потрібно платити, і в котеджному містечку існує плата, рівносильна міській оплаті за утримання прибудинкової території, - від 800 до 2 тис. грн/міс., в залежності від рівня містечка.

 

Де жити дешевше

Питання, що виникає при переїзді – "комуналка". Для порівняння ми взяли чотирикімнатну квартиру в столиці (82 кв. м) і будинок в передмісті на 110 кв. м, опалювальний газом. Ми не брали до уваги індивідуальні витрати: інтернет, ТБ, охорону. У січні квартира в місті обійшлася: опалення – 2800 грн, утримання будинку (ГІОЦ) – 580 грн, вода, електрика – 760 грн.

 

Разом: 4140 грн. Будинок: газ (бл. 600 кубів) – 4200 грн, електрика – 700 грн. Разом: 5100 грн. Витрати на квартиру в літній (без опалення) період: вода, електрика, ГІОЦ ті ж, мінус опалення. Разом: 1340 грн. Будинок: газ (50 кубів) – 350 грн, електрика – 600 грн. Разом: 950 грн.

 

Сегодня