Комунальникам дозволять проникати у житло для обмеження надання послуг


В Україні хочуть посилити відповідальність боржників за житлово-комунальні послуги, прийнявши законопроекту №2458. Неплатників в більшості своїй просто будуть відключати від послуг.

 

Замок на дверях у квартиру для працівників комунальних служб більше не буде перешкодою – їм хочуть дозволити «несанкціонований доступ» в житло боржників, повідомляє РБК-Україна.

 

У повідомленні зазначається, що законопроект отримав схвалення профільного комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг. Норма про те, що комунальні служби мають право проникати в житло будь-якого українця без дозволу господарів, є в законодавстві і зараз.

 

«У невідкладних випадках, пов'язаних з необхідністю порятунку життя і здоров'я людей та/або майна... може бути здійснений доступ до житла, іншого об'єкта нерухомого майна без отримання згоди її власника (користувача), (несанкціонований доступ) для проведення огляду та ліквідації або запобігання аварії», – йдеться в законі «Про житлово-комунальні послуги».

 

Тепер статтю пропонується доповнити: «У невідкладних випадках, пов'язаних з необхідністю порятунку життя і здоров'я людей та/або майна, а також для обмеження (припинення) надання комунальних послуг...».

 

Експерт у житлово-комунальному господарстві, голова Асоціації професійних управителів нерухомістю, кандидат юридичних наук Андрій Нікончук вважає таку норму неприпустимою.

 

«У нас існує проблема, пов'язана з неможливістю стягнення заборгованості за комунальні послуги. У нас непрацююча судова система і в три рази більше непрацююча система виконання судових рішень. І проблему у цій непрацюючій сфері вирішили перекласти на комунальників. В даному випадку є дуже великі ризики і спокуси для постачальників комунальних послуг – вирішувати, що ми повинні робити, скільки повинні платити і т. д.», – говорить Нікончук.

 

Варто відзначити, що в пакеті документів до законопроекту немає жодних пояснень, навіщо така норма вводиться і яким може бути ефект. Ні слова про такі зміни не йдеться у висновках профільного комітету.