Будівництво на карантині: як затяжна пауза в роботі вплине на франківський ринок будівництва


Карантин загнав у кризу одну з найпотужніших галузей міста – будівництво. Через заборону діяльності франківські новобудови припинили «ріст» майже два місяці. Але навіть після офіційного дозволу уряду багато компаній відновили роботи на майданчиках тільки частково, через високий ризик для працівників.

 

«Західний кур’єр» дізнавався, як забудовники реагують на кризу та на скільки затяжний простій посуне терміни введення в експлуатацію житлових об’єктів.


 

Будівництво може затягнутися

 

Карантин знизив обороти на франківському ринку житла в середньому на 75%. Різке падіння стосується не лише кількості укладених угод, а й самих звернень потенційних покупців, розповідає Олександр Гарбуз, практикуючий ріелтор та власник агентства нерухомості «Мегаполіс».

 

«На самому початку карантину був різкий стрибок курсу долара, продажі почали рости. Але потім забудовники відреагували підйомом цін через прив’язку до валюти, і почався суттєвий спад», – пояснює Олександр Гарбуз.

 

Застій тривав понад місяць. За початковий період карантину його агентство провело менше п’яти попередніх оглядів квартир із покупцями у новобудовах.

 

«Це дуже мало, навіть у порівнянні з лютим», – зізнається ріелтор.

 

Ситуація пожвавилася тільки в останній тиждень перед Великоднем. Лише тому, що це традиційно піковий період продажу нерухомості у всі часи.

 

Неможливість фізично здійснити огляд майбутнього житла суттєво впливає на рівень продажів. Директор «МЖК Експрес-24» Олекса Салига стверджує, його компанія відразу після початку карантину ввела можливість онлайн-оглядин будь-якої квартири в будь-якому своєму комплексі. Але бажання покупців прицінитись на місці та «помацати» обрану нерухомість залишається непорушним.

 

«Кількість людей, які купують квартири, зменшилась, – розповідає Олекса Салига. – Це стосується всіх забудовників. Але у нас є поодинокі випадки, коли квартири резервують, з тим, щоб подивитися після карантину і ухвалити остаточне рішення. Ми йдемо назустріч покупцям, робимо броні без будь-якого завдатку».

 

Засновник будівельної компанії «Вертикаль» Олег Лєпєнін каже, через зупинку будівництва терміни введення в експлуатацію новобудов, скоріш за все, змістяться, як мінімум, на термін простою. Тож, в окремих випадках тим, хто вже купив житло та обмежений у часі щодо в’їзду, ремонт дозволяють розпочати на етапі будівництва.

 

«Терміни введення в експлуатацію можуть бути зміщені. Тому ми йдемо назустріч клієнтам, всіх попереджаємо про зміни термінів здачі. Більшість готові чекати, але отримати якісний результат», – зазначає Олег Лєпєнін.

 

За його словами, зараз забудовники змушені балансувати, вибираючи між здоров’ям працівників та економікою. Через зупинку будівництва терміни введення в експлуатацію новобудов можуть зміститися, як мінімум, на термін простою.

 

«Після скасування заборони діяльності будівельних компаній ми виконуємо роботи на всіх проєктах частково. Десь займаємось фасадами, десь дахами, десь монтуємо вікна, десь виконуємо опоряджувальні роботи, десь сантехнічні роботи, десь електропостачання. Але випустити всіх працівників на роботу я не готовий. Найперше тому, що у нас немає чіткої картини щодо прогнозів поширення захворювання. Відповідальність за здоров’я працівників переважує все інше», – пояснює засновник БК «Вертикаль».

 

Олександр Гарбуз вважає затримки здачі новобудов через кризу очікуваним та нормальним явищем. Але, водночас, зростання кількості довгобудів він не прогнозує.

 

«Карантин суттєво не вплине на терміни здачі. Як показує практика, забудовники, які здають житло вчасно, можуть змістити терміни на час зупинки будівництва, – вважає Олександр Гарбуз. – А що стосується довгобудів, то забудовників, які цим грішать, ми, ріелтори, знаємо поіменно. Вони залишаться на своїх позиціях відтягування строків».

 

Також Олександр Гарбуз не виключає, що окремі забудовники, які мають репутацію зведення не зовсім якісних об’єктів, можуть намагатися здешевити проєкти за рахунок дешевших будматеріалів. Тому при покупці житла після карантину варто звертати особливу увагу на реноме забудовника.

 

Залежні від матеріалів та заробітчан

 

За словами директора «МЖК Експрес-24» Олекси Салиги, його компанія не посуватиме обумовлені в договорах із інвесторами терміни здачі будинків в експлуатацію на жодному з об’єктів.

 

«Як тільки Кабмін дозволив, ми почали працювати на повну потужність. Звичайно, з дотриманням всіх норм та з засобами захисту. Будівельники працюють окремо, разом не збираються навіть на обід. Це дозволяє людям заробляти, а компанії платити податки», – каже Олекса Салига.

 

За його словами, «МЖК Експрес-24» працевлаштувала багатьох будівельників, які втратили роботу за кордоном. На будівництво під час карантину впливають певні труднощі з доставкою будматеріалів.

 

 «Якщо труби треба везти з іншої області, водії звідти відмовляються їхати в Івано-Франківськ через статистику захворюваності. Через такі ситуації є невеликі перебої, але робота триває», – стверджує Олекса Салига.

 

90% будматеріалів українські. Водночас, за словами засновника БК «Вертикаль» Олега Лєпєніна, багато підприємств зупинили роботу, постачальники закрили склади. Існує також невелика залежність від імпортних товарів.

 

«Імпортних позицій насправді небагато. Це турбокотли, деякі комплектуючі до металопластикових вікон і дверей, листове скло. Кордони для вантажних перевезень відкриті. Але є питання з тими ж виробниками, які за кордоном теж зупинили виробництво. Невідомо, коли вони запустять роботу і коли підуть поставки в Україну», – пояснює Олег Лєпєнін.

 

Набагато більше, ніж від закордонних товарів, будівельні компанії залежать від українських працівників за кордоном.

 

За словами Олександра Гарбуза, заробітчани складають 75-90% клієнтів всіх будівельних компаній. І те, що українці втратили роботу за кордоном навіть на час карантину, матиме вплив на будівельну галузь Івано-Франківська.

 

«Тимчасова втрата заробітчан як інвесторів може негативно вплинути на забудовників. Але тут є велика залежність від потужності самої БК. Якщо фірма зможе зробити більш доступне розтермінування, зменшити перший внесок, наприклад, до 5%, багато клієнтів відгукнуться. Але такі варіанти продажу, за умови не заморожування будівництва, зможуть собі дозволити тільки великі забудовники», – переконаний Олександр Гарбуз.

 

Кризу переживуть не всі

 

Криза через коронавірус для «тертих» франківських забудовників уже третя за рахунком. Проте особливість нинішньої в тому, що вона застала бізнес зненацька, до неї неможливо було підготуватися, каже Олекса Салига.

 

«Криза лікує сферу будівництва, ринок вкотре очиститься, як це було в 2008 році. Лишаються тільки ті, хто веде будівництво правильно і почергово», – впевнений Олекса Салига.

 

За його прогнозом, до 20% ринку після карантину може призупинитися. Основна група ризику – малі забудовники.

 

Такий же прогноз на перспективу і Олександра Гарбуза.

 

«Маленькі фірми,які мають один-два будинки, дуже залежні від курсу долара, інших факторів. Вони будують свою діяльність за принципом мініфінансової піраміди. На початку пропонують демпінгову ціну, а коли люди розкуповують половину будинку, вкладають їхні гроші в наступне будівництво. І так далі. Це прірва для клієнтів. Карантин вдарить найперше по таких забудовниках. В період кризи вони найбільш незахищені, як і їхні інвестори», – запевняє практикуючий ріелтор.

 

Як стверджує Олег Лєпєнін, ринок відновлюється після будь-якої кризи. Але це відбувається не за день-два чи місяць.

 

«Потрясіння 2008 та 2015 років були значно сильніші, ніж нинішня криза, але більшість будівельних компаній їх пережила. Тому ринок відновиться, питання в періоді, який для цього потрібен, – каже Олег Лєпєнін. – Після кризи у 2015 році ми поверталися до попередніх обсягів більше року».

 

За словами Олександра Гарбуза, ринок пожвавиться відразу після скасування карантину.

 

«Після карантину ринок зросте дуже сильно, бо ті, хто планував купити квартиру, повернуться до своєї цілі. Заробітчани, які планували закрити це питання на початку чи в кінці літа, але, в силу обставин, повернулись додому зараз, скоріше за все, теж будуть вирішувати свої питання, як тільки скасують карантин, щоб не їздити з-за кордону десять разів», – впевнений Олександр Гарбуз.

 

За його словами, після певного періоду ажіотажу, ринок закономірно стабілізується і вийде на докризовий рівень. Ключовий фактор для забудовників – тривалість карантину. Курс долара, від якого теж залежні БК, за прогнозами буде знижуватися паралельно із новинами про скасування обмежень та перемогу над коронавірусом.