Калійний завод у Калуші ліквідують, потрібно утилізувати 37 тонн сірчаної кислоти

Про це йшлося на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій На засіданні виступив Ігор Ковальський, якого 17 липня минулого року господарським судом Івано-Франківської області було призначено ліквідатором дочірнього підприємства «Оріани» — калійного заводу.

За словами ліквідатора, справа про банкрутство ДП «Калійний завод» була порушена за ініціативою Пенсійного фонду. На даний час уже сформовано реєстр вимог кредиторів. Борги підприємства складають 99 млн гривень. 10 жовтня минулого року було вивільнено шість працівників підприємства. Проведена інвентаризація майна та здійснюються заходи з погашення заборгованої зарплати — 700 тисяч гривень, інформують "Вікна"

 

Як виявилося, на балансі калійного заводу немає ні землі, ні виробничих приміщень, повідомив Ігор Ковальський:

 

«На балансі підприємства рахуються виробничі запаси, ряд об’єктів енергетичної інфраструктури та сірчана кислота. З 17 липня я тричі звертався до міської ради щодо вирішення ряду питань. Зокрема, це стосувалося архівної документації, сірчаної кислоти та енергетичної інфраструктури, яка є важливою у разі, якщо буде стояти питання відновлення виробництва калійних добрив».

 

По суті, з калійним заводом пов’язане лише одне питання, яке є становить потенційну екологічну загрозу, — це сірчана кислота. За словами ліквідатора, ситуація є такою: на території демонтованої сульфатної фабрики є дві ємності, в яких знаходяться 37 тонн концентрованої сірчаної кислоти. Вона там зберігається багато років. Управління надзвичайних ситуацій порадило звернутися на Калуську ТЕЦ і ТОВ «Карпатнафтохім». Однак тут  відповіли, що не мають бажання безкоштовно отримати кислоту. Тож, тепер шукають структуру, яка погодиться утилізувати кислоту.

 

Непотрібною виявилися не лише 37 тонн кислоти, а й трансформаторна підстанції на 16 МВт. Раніше вона забезпечувала роботу сульфатної фабрики. Однак підстанція не має адреси і права власності. Підстанцію, за словами Ігоря Ковальського, під час ліквідації можуть продати як набір обладнання за 2 млн гривень. Ігор Ковальський повідомив:

 

«ДП «Калійний завод» не має інших об’єктів, які несуть загрозу, не має відходів, не має жодного хвостосховища чи кар’єру. Через півроку-рік воно буде ліквідоване».

 

Нагадаємо, що підприємство користувалося інфраструктурою «Оріани».

 

Нагадаємо, що міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала незадовільною роботу АТ «Оріана» та повну безвідповідальність в. о. генерального директора Олега Савчука щодо вирішення техногенно-екологічних загроз на об'єктах, які знаходяться в управлінні чи належать на корпоративних правах «Оріані». Процес банкрутства підприємства зупинено — його готують до приватизації. Місто може залишитися сам-на-сам з усіма екологічними бідами.