Івано-Франківський МВК отримає повноваження Держархбудконтролю 15 серпня

Зі слів міського голови Руслана Марцинківа, таку попередню дату озвучили офіційні особи. Про це він розповів на засідання виконавчого комітету.

На даний момент управління Держархбудінспекції при місьвиконкомі уже створено, але поки йде процедура передачі повножень. Остаточна передача повноважень дозволить розпочати новоствореному управлінню свою роботу.

Чому це важливо, і що зміниться для нашого міста?

В першу чергу, отримані повноваження дадуть місцевим органам самоуправління достатньо повноважень для боротьби із незаконними будівництвами. Адже, на сьогодні, існує Департамент архітектури і містобудування при міськвиконкомі та Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області, яке підпорядковане Києву.

Департамент розбляє містобудівну стратегію і необхідні документи. Одними із них є містобудівні умови  та обмеження. Це перелік вимог, умов та опис проекту майбутнього будівництва. Без цього документи вести забудову неможливо, однак це швидше технічний, ніж дозвільний документ.

Самі ж дозволи на ведення будівельних робіт реєструє ДАБІ. Однак тут і починаються труднощі - територіальні управління ДАБІ підпорядковуються Київському управлінню, і на етапі реєстрації декларації, не має ніякого офіційного зв'язку з департаментом. А це дуже важливий факт, адже ДАБІ при реєстрації перевіряє тільки повноту наданої інформації, а не її зміст. А сам Департамент не має ніяких повноважень у плані перевірки об'єктів забудови.

Через це дуже часто місто погоджує одне будівництво, а в декларації вказується інше. І ще добре, якщо по фатку не ведеться третє. Самі ж перевірки ДАБІ проводяться планово, і через певний час після початку будівництва. Під час таких перевірок якраз і відбуваються один з небагатьох контактів інспекції та департаменту архітектури.

Планові перевірки створюють фору у часі для забудівника, щоб звести абсолютно інший об'єкт, одразу зареєструвавши декларацію про готовність об'єкта до експлуатації. Навіть якщо місцеві органи влади виявлять порушення, то максимум, що вони можуть зробити - це написати звернення ДАБІ і чекати реакції.

Цікаво, що в деклараціях вказуються не всі дані про майбутню забудову, а посилання на видану раніше документацію. Тому першочергові документи не рідко суперечать об'єкту будівництву, на який зареєстрована декларація. Тому часто будівництво не відповідає цільовому призначенню землі.

Передача повноважень ДАБІ місцевому управлінню дозволить значно ефективніше контролювати будівництва. Положення про управління держархбудконтролю затверджується міською радою, що дозволяє надати їм більші важелі впливу та повноваження контролю.

Наприклад, новостворене управління, реєструючи декларації, зможе перевіряти достовірність внесених там даних. Також, воно зможе проводити перевірки за дорученням міського голови, чи рішенням міської ради. Тому відповідальність за контроль і боротьбу із незаконними забудовами повністю ляже на плечі міської влади.

Ознайомитися, із повноваженнями управління Держархбудконтролю нашого міста у Ви можете за цим посиланням