Іпотечне кредитування під 7%: чи вигідно і коли іванофранківці зможуть скористатись


Купівля квартири в іпотеку вже з весни цього року обіцяє стати доступнішою для іванофранківців.

 

Принаймні такі висновки можна зробити з останніх заяв Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, зроблених главою Уряду на зустрічі з бізнесом “EBA Global Outlook 2021: the Year of Big Questions”, яка відбувалась 4 лютого цього року у форматі онлайн-панельної дискусії.

 

З його слів, вже з 1 березня 2021 року планується запустити проєкт зниження ставок по іпотечному кредиту до 7% «Первинне житло».

 

«Вже починаючи з 1 березня, іпотека під 7% «Первинне житло» буде доступна в Україні. Далі ми будемо це розвивати – і іпотеку, і фінансовий лізинг житла для соціальних категорій під 5% ми хочемо цього року запустити через Державну іпотечну установу», — зазначив Денис Шмигаль.

 

Що мав на увазі Прем’єр, розповідаючи про дешеву іпотеку?

 

Варто відзначити, що 27 січня 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №63 «Деякі питання здешевлення вартості іпотечних кредитів», якою передбачив можливість компенсації державою в особі Фонду розвитку підприємництва  процентної ставки за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла.

 

Відповідно до вказаної постанови компенсація процентів надається позичальникам, які отримали в уповноваженому банку іпотечний кредит у національній валюті, з метою зниження їх фактичних витрат на сплату базової процентної ставки до рівня 7% річних. Тобто банк встановлює свою процентну ставку за кредитним договором, а держава в особі Фонду розвитку підприємництва компенсовує все, що більше, ніж 7%.

 

Варто відзначити, що такий механізм поширюється на кредити як для громадян, які бажають придбати житло, так і для тих, хто хоче збудувати будинок самостійно, проте його не можна задіяти для придбання житла, збудованого до 2015 року.

 

Постанова передбачає низку умов для залучення механізму здешевлення іпотеки. По-перше, метою іпотечного кредиту має бути придбання у власність житла. По-друге, кредитні кошти надаються шляхом їх перерахування уповноваженим банком єдиним платежем на рахунок продавця предмета іпотеки. Максимальна сума кредиту не повинна перевищувати 2 мільйони гривень, а максимальна вартість житла – 2,5 мільйони гривень.

 

Строк іпотечного кредиту повинен бути не більшим, ніж 240 місяців, а строк виплати компенсації процентів відповідає строку іпотечного кредиту. Перший внесок, який позичальник повинен сплатити з власних коштів не повинен бути меншим, ніж 15%, від вартості предмета позики.

 

Є також вимога до процентної ставки, яку встановлюють банки відповідно до кредитних договорів. Відповідно до постанови Уряду, вона не може бути більшою, ніж Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб (UIRD) на 12 місяців плюс 4,5% для готових квартир та будинків, і не більше Індексу UIRD на 12 місяців плюс 7% – на житло в об’єктах незавершеного будівництва. При встановленому (за даними агенції “Thomson Reuters”) станом на 16 лютого Індексі UIRD 8,64 це відповідно 13,04% та 15,64%.

 

Уряд також визначив категорії осіб, які мають право скористатись програмою здешевлення кредитів.

 

Це, зокрема, особи, які потребують покращення житлових умов, а саме:

 

  • - громадяни, які забезпечені за місцем проживання, зареєстрованим в установленому порядку, житловою площею, що не перевищує 13,65 квадратних метра на одного члена сім’ї,
  • - особи, що проживають (зареєстровані в установленому порядку) у гуртожитку;
  • - мешканці аварійних та ветхих будинків;
  • - молоді сім’ї;
  • - внутрішньо переміщені особи;
  • - науково-педагогічні працівники;
  • - медичні працівники;
  • - працівники бюджетної сфери.

 

Компанія blago developer співпрацює з усіма банками і готова до будь-якої співпраці, яка полегшить клієнтам придбати зручне комфортне житло.

 

Придбати світлі комфортні квартири в Івано-Франківську у надійного забудовника blago developer можна в ЖК Comfort Park, Chocolate, Family Plaza, Паркова Алея, Авторський, Main House, районі Manhattan, елітних комплексах Parus чи Royal Hall, а також котедж в містечку Franko River Club.