На Івано-Франківщині планують реставрувати п’ять об’єктів культурної спадщини


Сьогодні в обласній державній адміністрації відбулася нарада з питань розгляду й надання пропозицій щодо відновлення історичних пам’яток та об’єктів культурної спадщини в рамках Національної програми «Велика реставрація».

 

Начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак розповів, що Національна програма «Велика реставрація» з відновлення визначних історичних пам’яток та об’єктів культурної спадщини розрахована на декілька років і передбачатиме різні джерела фінансування, зокрема державне партнерство, пише Курс.

 

Реалізація цього проєкту сприятиме підвищенню культурного рівня наших громадян, а збереження та розвиток культурних об’єктів об’єднуватиме українців та покаже світові нашу систему культурних цінностей, повідомляє пресслужба Івано-Франківської ОДА.

 

«На Прикарпатті багато історичних пам’яток. Задля їх відновлення ми формуємо пропозиції для Міністерства культури та інформаційної політики України щодо відбору проєктів в рамках національної програми «Велика реставрація». Це дозволить реставрувати перспективні туристично привабливі пам’ятки культурної спадщини національного значення, у тому числі й об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, де невідкладно й першочергово необхідно провести ремонтно-реставраційні роботи, покращити транспортну й туристичну інфраструктуру, залучивши необхідні інвестиції», – наголосив управлінець.

 

 

На нараді обговорено пропозиції фахівців щодо відновлення пам’яток історії та культури, які розташовані на Прикарпатті. Серед запропонованих об’єктів - церква Зішестя Святого Духа в місті Рогатин та церква Різдва Пресвятої Богородиці с. Нижній Вербіж Коломийського району. Важливо зазначити, що це є об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Також йшлося і про Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії (Станіславська колегіата), замок магнатів Куропатів (с. Пнів, Надвірнянського району, кінець 16 століття) та Галицький Княжий Старостинський замок (м. Галич, 14 століття).