В Івано-Франківську взялися реставровувати архітектурні пам'ятки


В Івано-Франківську знаходиться понад шість сотень архітектурних пам’яток. Деякі з них починають реставрувати.

 

В рамках програми “Охорона культурної спадщини” відновлюють фасади старовинних будинків Франківська, пише Ратуша з посиланням на Третю Студію.

 

Приорітетним об’єктом є Будинок з химерами на вулиці Шевченка, 44.

 

Зараз відбувається процедура тендеру, ми чекаємо на переможця, на виконання підрядних робіт. Виконали вже підготовчі роботи для цих робіт, – каже Орест Кошик, начальник управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності.

 

Фахівці відновлюють не лише будинки, а й окремі елементи. На вулиці Короля Данила є незвична огорожа, її планують реставрувати за підтримки мешканців.

 

Огорожа практично вся знищена, деякі фрагменти, як ми бачимо, є автентичними. Ми хочемо її відновити, – каже Володимир Ідак, заступник начальника відділу охорони культурної спадщини управління архітектури МВК.

 

Продовжать роботу і над дослідженням Тисменицької брами, фрагменти якої знайшли франківські комунальними ще в липні 2018 року під час ремонтних робіт на вулиці Лесі Українки.

 

За словами істориків, ця пам’ятка – одна з найбільших оборонних споруд старого Станіславова. На давніх мапах міста видно, що захисна споруда виводила на дорогу, що простягалась до Тисмениці, тому й отримала таку назву.

 

Минулого місяця на засіданні виконкому прийняли рішення її музеїфікувати.