Головний архітектор не дає дозволу на будівництво електропідстанції в центрі Франківська. Каже, що вона не впишеться у архітектурний ансамбль міста

«Прикарпаттяобленерго» отримало відмову від Головного архітектора Івано-Франківська на будівництво підстанції, яка може вирішити проблему браку потужності у центральній частині обласного центру.

Дозвіл на будівництво розвантажувальної трансформаторної підстанції у сквері за Медакадемією, обленерго отримало ще у 2013 році. Три роки пішло на узгодження всіх деталей, відведення землі та підготовку проекту, і ось, на завершальному етапі, коли всі формальності дотримані, кошти на будівництво передбачені в інвестиційній програмі на 2016-ий рік, енергетики отримали відмову від головного архітектора Івано-Франківська.

Головна причина відмови – енергооб’єкт не буде вписуватися у архітектурний ансамбль міста.

«Ми запропонували різні види дизайну, форми та розміру підстанції, - розповідає про складну ситуацію технічний директор «Прикарпаттяобленерго» Олег Сеник. – Ми навіть готові перетворити її на арт-об’єкт, залучивши до оздоблення художників та скульпторів, така практика є в Європі, однак міська архітектура не йде на компроміси».

Замість обраної ділянки енергетикам пропонують нове місце – в дворі дитячої стоматологічної поліклініки, однак будівництво тут неможливе, адже воно порушить пожежні та санітарні норми.

«Будувати підстанцію на запропонованій альтернативній ділянці ми не можемо, адже це буде порушенням усіх можливих норм, - додає Олег Сеник. – Навіть, якщо ми знайдемо інше нове місце, то процес оформлення документів знову займе 2-3 роки, в той час, як тут ми можемо завершити усі роботи уже до кінця літа».

У енергокомпанії зазначають, що активний розвиток бізнесу в центрі Івано-Франківська потребує нових потужностей, старі мережі не витримують таких навантажень. Загалом для нормального енергозабезпечення центру треба збудувати мінімум три розвантажувальні трансформаторні підстанції. Але за такого «сприяння» міської влади реальністю може стати те, що зовсім скоро Івано-Франківськ опиниться на порозі енергетичного колапсу.