Голова Нацбанку пояснив, що стримує банки від роботи з іпотекою


Непрозорі схеми фінансування серед забудовників є однією з ключових причин, чому банки не поспішають активніше працювати з іпотекою. Саме тому необхідно прагнути до детінізації ринку.

 

Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив голова НБУ Кирило Шевченко.

 

“Ринок первинного житла недостатньо прозорий. Деякі забудовники використовують схеми, які можуть призводити до того, що мешканці в кінцевому результаті не отримують своє житло. Непрозорі схеми фінансування”, – пояснив Шевченко.

 

Крім того, за його словами, є ще ряд моментів, які стримують банки. Один з них – мораторій на стягнення валютних кредитів.

 

“Президент наклав вето, направивши закон зі своїми зауваженнями до Верховної Ради. І банківська система йому за це, я думаю, дуже вдячна”, – зазначив глава центробанку.

 

Що ж стосується такої проблеми, як реєстрація в помешканні неповнолітніх дітей з метою ухилення від стягнення житла, то, як уточнив Шевченко, Міністерством юстиції було внесено обмеження щодо низки інструкцій. І після цього така проблема залишилася лише для тих кредитів, які були видані банками до змін Мін’юсту.

 

“Така проблема, як реєстрація неповнолітніх дітей з метою ухилення від стягнення житла, була, вона гаряче обговорювалася, але на рівні підзаконного акту цю проблему вирішено”, – пояснив голова НБУ.