Геннадій Зубко: Після встановлення будинкового лічильника рахунки мешканців багатоповерхівки зменшаться на 200-600 грн

Через відсутність обліку теплової енергії Україна щороку викидає у повітря 3 млрд доларів. Для потреб опалення поставляється 18,6 млрд.м3 газу. За підрахунками фахівців на втрачене тепло йде 2,4 млрд м3 газу. Ще 9 млрд м3 йде на тепло, яке втрачається через погано утеплені будівлі. Загалом 11,4 млрд м3 газу Україна використовує марно.

Про це зауважив у блозі Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, коментуючи введення в дію Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

 

За його словами, Україна повинна платити лише за 7,2 млрд м3 газу.

 

«Для цього потрібно порахувати хто і скільки споживає. Тоді у споживачів виникне бажання утеплити будівлі, а в постачальників тепла і гарячої води – потреба ремонтувати мережі, аби мінімізувати втрати», - зауважив Зубко.

 

На його думку, Закон захищає споживачів від недобросовісних теплопостачальних компаній, які намагаються списати на людей свої витрати.

 

«Кожен рік через їх недбалість, небажання вкладати кошти в ремонт тепломереж та недосконалість законодавства, українці втрачають 5-10 млрд грн. Перетворення “технічних втрат та збитків” на надприбутки відбувається через непрозорість формування рахунків та отримання компенсацій з бюджету. Закон забезпечує можливість порахувати скільки споживач реально отримав тепла чи гарячої води, і за що конкретно повинен заплатити», - зазначив він.

 

За словами Геннадія Зубка, Закон передбачає, що сума платежів буде на окремому рахунку, аби можна було перевірити постачальника послуг на предмет виконання ним обов’язків. Він переконаний, що після встановлення будинкового лічильника - сума в рахунках мешканців багатоповерхівки зменшиться на 200-600 грн.

 

«Економія буде досягатися за рахунок різниці між нормативними витратами та фактичними з вартістю встановлення та обслуговування лічильника. Тобто, на вході в будівлю буде лічильник, який засвідчить обсяг спожитого усіма споживачами тепла. І ніхто не зможе завищити цю суму. Люди заплатять лише за тепло, яке фактично спожили», - зауважив урядовець.

 

Він повідомив, що розподілятиме обсяг спожитої теплової енергії постачальник послуг, управитель чи ОСББ.

 

«Так відбувається і зараз. Але наразі методика розподілу регулюється кількома нормативно-правовими актами, що призводить до непорозумінь. Натомість тепер буде єдиний акт, що впорядковує це питання. Якщо не буде окремих квартирних вузлів обліку, то розподіл здійснюватиметься відповідно до площі квартир», - вважає Зубко.