Франківська родина розповіла про життя у "розумному будинку"

Економ-будинок родина Яциновичів спорудила за німецькою технологією та вже рік обживає нове помешкання.

Господарі кажуть, завдяки спеціальній системі утеплення у будинку стабільна температура, яка не падає нижче 20 градусів. А от влітку стіни помешкання зберігають холод. Секрет будинку, що функціонує за принципом великого термоса, у багатошаровості фасадних стін. Товщина пінопласту сягає 25 сантиметрів, замість традиційних 10. Також утеплення є під підлогою та під дахом, йдеться у сюжеті ТРК "Вежа". 

 

«Будинок витрачає мало тепла, - зазначає власник помешкання Микола Яцинович, - звідси, відповідно, виходять всі питання. Тут немає холодних поверхонь. Зараз у світі це передова технологія будівництва будь-яких будівель – від хмарочосів до звичайних житлових особняків».

 

Господарі додають, що довелося витратилися на утеплення, проте зекономили на придбанні котла, батарей та газоспоживанні. Сімя уже відчула суттєву економію на оплаті комунальних послуг. Газу в будинку немає, використовують електрику. А при сильних морозах господарі запалюють камін.

 

Ще одна особливість так званого “пасивного” будинку – система примусової вентиляції. Вона накопичує чисте фільтроване повітря і виконує функції кондиціонера влітку, каже Микола Яцинович. До речі, площа його будинку – 170 метрів квадратних. Крім розумного використання енергоресурсів, економ-будинок вражає і внутрішнім оздобленням.

 

Зокрема, зал декоровано сторічними дерев’яними балками, стіни облицьовано австрійською цеглою. Наразі подібних осель в Україні небагато. Тим часом в Європі їх будівництво – поширена практика. У такий спосіб зводять не лише житлові помешкання. Новітні технології енергозбереження застосовують при будівництві споркомплексів, освітніх закладів. Придивляються до економ-будівництва і в Івано-Франківській мерії.