Франківськ 100 років тому і сьогодні: Бастіон, Фортечний провулок. ФОТО


Краєзнавець, дослідник та засновник групи «Ретро Франківськ» Ігор МЕНІВ продовжує знайомити читачів «Ратуші» з архітектурною історією Івано-Франківська, зокрема, як змінилося наше місто за останнє століття.

 

Станиславів, як фортифікаційно-містобудівний об’єкт, спочатку (1660–1700 рр) мав фортецю з оборонною системою у формі правильного шестикутника на плані.

 

Оборонна система складалась з шести бастіонів та куртин, а також глибоких ровів, наповнених водою.

Далі (1700 р. – кін. XVIII ст.) місто-фортеця набуває вигляду видовженого восьмикутника з вісьмома бастіонами за рахунок прибудови мурованої резиденції магнатів Потоцьких. Нова резиденція власників міста в плані мала вигляд трапеції з двома п’ятикутними бастіонами.

 

 

Удосконалюється в цей час і вся система фортифікацій за принципом французької військово- інженерної школи. у 1812– 1820 рр. за наказом австрійського уряду було розібрано міські мури і засипано рови.

 

Залишились тільки невеликі фрагменти укріплень, що не перешкоджали розбудові міста.

 

 

Дивом частково зберігся до наших днів бастіон Андрія Первозванного, Вали та Фортечний провулок довжиною 100 м, який тягнеться від ПАТ «Ідея Банк» на вулиці Галицькій до початку Бельведерської та Новгородської.

 

 

Фортечна галерея “Бастіон” знаходиться поруч із однією з історичних пам’яток Івано-Франківська — залишками міського фортечного муру.

 

Назву торгово-розважальному комплексу позичив один з бастіонів Станіславської фортеці, який реставрували 2002 році.

 

 

Залишки старовинного муру включені у нову будівлю, яка нагадує історичний бастіон.

 

 

Довший бік бастіону (фас), що тягнеться паралельно Гузара (Новгородській) в 2007-2012 роках був заново відбудований під час реконструкції, тому що на його місці знаходились гаражі та приватні будинки.

 

 

Рештки бастіону, охоплюють праву частину Фортечного провулку і примикають впритул до новозбудованого Катехитичного центру собору Св. Воскресіння та подвір’я морфологічного корпусу Медичного університету.

 

Фортечний провулок – це найдавніша стіна нашого міста датована XVII століттям, який довший час був захаращений. В 2016 році був урочисто відкритий оновлений Фортечний провулок.

 

Пропонуємо поглянути та порівняти, як змінився Фортечний провулок та один з бастіонів станіславівської фортеці:

 

 

Ігор Менів