Станиславів, який ми втратили. Лінія А-Б по вулиці Сапєжинській. ФОТО


З давніх-давен місто Станіславів (нині – Івано-Франківськ) було відоме своєю неповторною архітектурою. Втім, далеко не усі історичні пам’ятки архітектури дійшли до наших днів. Не сприяли цьому й постійні пожежі, війни та загарбники міста із понад 350-річною історією.

 

У рубриці «Станіславів, який ми втратили», краєзнавець, дослідник та засновник групи «Ретро Франківськ» Ігор МЕНІВ пропонує пригадати про відомі франківські кам’яниці-привиди, оповідаючи про їх особливості та унікальність.

 

На зламі XIX та XX століть початок вулиці Сапєжинської (Незалежності) називали «лінією А-Б» (від вул.Галицької до вул.Шашкевича). Ця назва використовувалася у багатьох європейських містах.

 

Сьогодні початок вулиці Незалежності (від вулиці Галицької) мало нагадує австрійську Сапіжинську.

 

Найбільший і найпрестижніший житловий будинок Станіславова (початковий на лінії А-Б) належав нафтовій родині братів Ґартенберґів.

 

 

Це був триповерховий житловий будинок довжиною 86 метрів та 27 вікнами по фасаду, де перший поверх був зайнятий торговельними закладами та різного роду ательє та майстернями.

 

 

В 1907 або 1908 р. на даху будинку Гартенбергів спалахнула пожежа. То було взимку, на горищі замерзла вода в трубах, почали їх гріти вогнем.

 

 

 

В кінцевому результаті, через необережність, згоріло багато квадратних метрів горища та нижні поверхи залили водою. Після цього будинок перебудували.

 

 

24 липня 1917 р. місто було визволене від російських військ, але будинок Гартенбергів, лінії А-Б, був майже повністю знищений артобстрілами. Відновлювати його не стали.

 

 

Щоб прискорити розбирання завалів, австрійці навіть провели до середмістя вузькоколійку, по якій вагонетками вивозили будівельне сміття.

 

 

Після розчищення руйнувань і завалів спорожнилась територія біля пасажу Гартенбергів яка стала продовженням площі Франца Йосифа.

 

 

 

На сьогоднішньому Вічевому майдані перед Пасажем Гартенбергів просторо і красиво, тільки будинок №5 (вцілів після руйнувань) вул. Незалежності, нагадує нам про колись найдовший і найпрестижніший будинок Станиславова який належав братам Iгнацію та Давиду Гартенбергам.