Експерти розповіли, як будуть вирішувати проблему зі старими будинками в Україні

7,5% житлофонду країни абсолютно непридатні для проживання

 

З кожним роком в Україні стає все більше застарілого житла. 50% житлофонду потребує реконструкції, а в уряді все ще не розробили чіткої програми реновації, пише Сегодня.

 

За офіційною інформацією Мінрегіону, на кінець 2017 року в Україні більше 50% житлового фонду застаріло і потребувало реконструкції, а 7,5% (75 млн м кв) і зовсім були непридатні для життя.

 

Зараз у Кабміну є два варіанти, як виправити проблему із застарілим житлофондом: почати масово зносити будинки, чи ж зайнятися реконструкцією. Другий варіант обійдеться владі куди дешевше, та й, до того ж, в такому разі можна буде залучити інвесторів і додаткове фінансування.

 

"Реновація старих кварталів – це актуальне питання, рішення якого процес тривалий і необхідний. Але про розгляд конкретних проектів сьогодні практично не може йтися. А все тому, що чинне законодавство в його теперішньому вигляді робить процес реновації застарілих будинків майже неможливим. Якщо створити фінансову зацікавленість для забудовників і залучити їх до проектів хрущовок, можливо, проблема і вирішилась би. Але на сьогодні немає необхідної законодавчо-нормативної бази з цього питання. Влада зняла з себе зобов'язання з питання хрущовок. ЖЕКи ліквідували, створивши керуючі компанії і ОСББ, а значить, за реновацію міська адміністрація вже не відповідає. Ніхто не дивився, в якому стані ці будинки передавали новому балансоутримувачу – адже їх у такому неналежному стані взяли ", – говорить у коментарі "Сегодня" прес-секретар корпорації "Укрбуд" Гліб Шемовнев.

 

Дійсно, питання про те, хто буде займатися реконструкцією, залишається відкритим. У Кабміні є два варіанти фінансування майбутньої програми ̶ за рахунок коштів місцевих бюджетів або ж інвесторів.

 

Віталій Грусевич додає, що на даний момент відсутній чіткий і прозорий механізм вибору інвестора, який буде займатися реконструкцією. А також, поки вирішується, звідки будуть залучатися гроші: з державного і місцевих бюджетів, чи це будуть приватні капіталовливання.

 

"Процес ускладнює відсутність фінансування, яке держава готова виділити на стимулювання оновлення житла, соціальне напруження серед мешканців, тиск власників застарілого житла на реалізатора проекту (забудовника), а ще активна фаза децентралізації", – зазначив виконавчий директор Конфедерація будівельників України Віталій Грусевич.