Друга сторона медалі або чому на Франківщині заморозили всі будівельні та ремонтні роботи

На Прикарпатті справжній будівельний колапс: після рішення Господарського суду були заблоковані казначейські рахунки департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА.

Як наслідок, в області зупинились всі будівельні та ремонтні роботи, а це понад дві сотні об’єктів, та “чорна діра” в десятки мільйонів гривень. Чому ж в Казначействі не хочуть платити за роботи, які, за словами обласних можновладців, були виконані лише на папері?

В 2011 році в Україні стартувала Загальнодержавна цільова програма “Питна вода”, метою якої є забезпечення гарантованих Конституцією прав громадян на достатній життєвий рівень та екологічну безпеку шляхом забезпечення питною водою. Одним із шляхів розв’язання проблеми визначили будівництво і реконструкцію водопровідних та каналізаційних очисних споруд з метою зменшення обсягів неочищених стічних вод, що скидаються у водні об’єкти, а також утилізації осадів, пишуть Версії.

Як все починалось

У вересні 2011 року за підсумками конкурсного відбору Міністерство регіонального розвитку , будівництва та житлово-комунального господарства затвердило пілотний проект “Реконструкція каналізаційних мереж та очисних споруд м. Коломия. І етап – реконструкція очисних споруд”. Фінансування проекту здійснювалося за загальнодержавними програмами “Питна вода” та “Пілотні проекти ЖКГ” на умовах співфінансування з державного та місцевих бюджетів.

Замовником робіт виступило управління житлово-комунального господарства Івано-Франківської ОДА. За результатами тендеру переможцем відкритих торгів стала запорізька компанія «Буд-Енерго-Стандарт».

24 жовтня 2011 року з фірмою-переможцем було укладено договір на виконання робіт на загальну суму 7 316 044 гривні. Згідно умов договору фінансування робіт мало б здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету (5 066 044 грн), обласного бюджету (1 250 000 грн) та місцевого бюджету (1 000 000 грн).

Нема грошей – нема роботи

На старті компанія отримала трохи більше 3 мільйонів гривень. За ці кошти було виконано реконструкцію одного з двох коридорів споруд біологічної очистки, на другому коридорі проведено демонтаж технологічних трубопроводів і очистку технологічних ємкостей для подальшої реконструкції. Також були встановлені повітродувна станція, два гідроциклони та очисна установка “ЕК10000-АО”. Друга очисна установка зберігалась на об’єкті. В той же час були поставлені, проте не встановлені, аератори та електролізна установка.

Потім гроші закінчились і компанія припинила будь-які роботи. Очільник «Буд-Енерго-Стандарт» звернувся до вищого керівництво області з вимогою погасити кредиторську заборгованість у сумі 3 675 270 гривень.

А далі почався кругообіг листів-звернень за “маршрутом” Запоріжжя – Івано-Франківськ –Київ і по колу. Листи писались, а гроші все-одно не знаходились. То державні програми закінчились, то в екологічному фонді кошти на нагальніші потреби були витрачені, то реформа децентралізації стартувала, то в Департаменті будівництва вирішили, що роботи не в повному обсязі були виконані, то невстановлене обладнання пропало зі складу…

 

Все вирішив суд

Після кількох років безрезультатного листування в січні 2017 року компанія «Буд-Енерго-Стандарт» подала позов до суду з вимогою про стягнення заборгованості та інфляційних витрат. За цей час сума зросла більш, аніж вдвічі – з 3 406 641 гривні до 7 378 600 гривень.

Господарський суд Івано-Франківської області прийняв рішення на користь позивача і зобов’язав Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської обласної державної адміністрації виплатити борг.

 

Далі були апеляції, касації, заяви про зміну порядку виконання рішення. Проте, в результаті майже дворічної судової тяганина Феміда залишилась на боці «Буд-Енерго-Стандарт».

І знову почали писатись листи-прохання-звернення.

Врешті, в Івано-Франківській ОДА просто відхрестились від боргу, заявивши що вони є окремою юридичною особою і боржником не являються, тому на облдержадміністрацію не покладено обов’язку вчиняти заходи щодо виконання рішення Господарського суду.

Поверніть гроші!

Після ухвалення рішення про примусове стягнення боргу ТОВ “Буд-Енерго-Стандарт” уклало договір про відступлення права вимоги на користь іншого підприємства – ТОВ “Мега-Пауер-Буд”. Компанія зареєстрована в Києві, проте серед її засновників фігурують мешканка Запоріжжя Катерина Данилевич та прикарпатець Богдан Козак. Саме він віднедавна очолює “Мега-Пауер-Буд” та займається “вибиванням” боргу. Чоловіка вже добре знають і в судах, і в кабінетах чиновників ОДА, облради та Казначейства. Проте, такі походи по кабінетах прикарпатських можновладців великого ефекту не дали – гроші так і не повернули.

Відтак, Богдан Козак поїхав до столиці на прийом до керівництва Державної казначейської служби України. І тільки після цього візиту “крига скресла” – рахунки департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА були заблоковані без попередження.

“Після трьох місяців у Казначействі нарешті почали чітко виконувати Постанову 145, а саме про першочергове безспірне списання боргу на користь нашого підприємства”, – повідомив директор “Мега-Пауер-Буд”.

Втім, у компанії кажуть, що тепер вони претендують вже не на сім, а на вісім мільйонів.

“Лише за останній 2018 рік вже набігло близько мільйона інфляційних втрат. Відтак, у керівництва має виникнути логічне запитання: чи мав департамент можливість з 2014 року розрахуватися з боргами? Я думаю – мав. Як можна побачити з останніх рішень сесії обласної ради, на схожі роботи гроші з обласного екологічного фонду виділяють. Але чомусь не включають сюди борг нашого підприємства”, – обурюється Богдан Козак.

Нема роботи – нема грошей

У департаменті будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА борг не визнають і не хочуть платити за те, чого не отримали.

“Була перевірка контрольно-ревізійного управління. В тих об’ємах, які виконані, прийняті – не було до кінця поставлене обладнання. Ми, як державна інституція, не маємо права платити, якщо були такі зауваження, і ці зауваження не виправлені шляхом добудови”, – прокоментував ситуацію місцевим ЗМІ директор департаменту Володимир Рачкевич.

Влада Коломиї також підтверджує, що об’єкт перебуває в незадовільному стані, тому все доведеться ремонтувати з нуля.

“На той момент, коли я прийшов і заступив на посаду – це було в 2015 році – то очисні споруди виглядали незадовільно і були в жахливому стані. Частина басейнів була розгерметизована”, – говорить Богдан Федорук, заступник міського голови Коломиї.

Наразі в системі допорогових закупівель ProZorro зареєстровано два тендери, в яких фігурує даний “недореконстуйований” об’єкт –  перший “Реконструкція каналізаційних мереж та очисних споруд м. Коломия Івано-Франківської області” на 64,5 мільйони гривень, другий – на виготовлення проектно-кошторисної документації на 1,2 мільйони.

Роботи вже активно тривають, йдеться в сюжеті НТК

Боротьба чи компроміс?

Втім, щодо “непоставленого обладнання”, про яке згадував Володимир Рачкевич, у “Буд-Енерго-Стандарт” є заперечення.

“Ми все обладнання поставили до кінця 2011 року. Це було дві уставки. Одна зберігалась на складі в розібраному вигляді, друга була змонтована. Ми все здали по акту і в нас все прийняли. Потім через два роки була перевірка КРУ, вони зробили фото обох установок, і ніяких питань до нас не було”, – стверджує екс-директор “Буд-Енерго-Стандарт” Юрій Матвєєв.

Висновок перевірки контрольно-ревізійного управління, яке здійснювало вибірковий контрольний огляд та обстеження фактично виконаних робіт по об’єкту “Реконструкція каналізаційних мереж та очисних споруд м. Коломия. І етап – реконструкція очисних споруд” у січні 2013 року, свідчить що обидві уставки таки знаходились на об’єкті.

Разом з тим не було виконано ряд робіт, передбачених договором, зокрема:

  • не розібрано бетонні фундаменти,
  • не заповнено дверні прорізи готовими дверними блоками,
  • не заповнено віконні прорізи готовими ординарними блоками,
  • не здійснено теплоізоляцію стін бачка надлишкового мулу та ізоляцію трубопроводів, тощо.

Втім, навіть ці суттєві недоліки, “не тягнуть” на 3,5 мільйони гривень.

Хоча дивує й той факт, що деякі з них були відображені в акті приймання виконаних робіт, що підтверджує той же висновок КРУ.

Саме такі суперечності і стали підставою для виникнення даної ситуації. Чиновники не хочуть платити за роботи, які були виконані на папері, і за “установку”, яка за 7 років просто розчинилась у повітрі.

А компанія-підрядник хоче отримати кошти, гарантовані контрактом, бо фактично обладнання до Коломиї доїхало.

“Ситуація з блокуванням рахунків департаменту, і відповідно зупинення будівництва та ремонту доріг, садків, шкіл є наслідком бездіяльності діючого керівництва області на чолі з губернатором. Ми діємо згідно чинного законодавства, – переконує очільник “Мега-Пауер-Буд”. – До цього часу ніхто з керівництва області не виходив з нами на зв’язок – тому про якісь компроміси, розстрочки і подібне розмов не було”.

А в Департаменті очікують, що рахунки розблокують і без перемовин з “Мега-Пауер-Буд”. І в цьому може допомогти знову ж таки Феміда і недосконале українське законодавство, адже була подана апеляційна скарга і Львівський апеляційний суд прийняв її до розгляду.

“Апеляційна скарга вже прийнята, і з того моменту, коли її прийняли, казначейство зобов’язане відкрити рахунки департаменту. Втім, цього не роблять із невідомих для нас причин”, – говорить Рачкевич.

На порозі “будівельного колапсу”

Заблоковані рахунки департаменту можуть стати справжньою катастрофою для області.

“Зупиняється будівництво і ремонт 142 навчальних закладів на Прикарпатті, 25 дитячих садочків, 15 спортивних споруд. Припиняється ліквідація наслідків повені останнього місяця. Припиняються ремонтні роботи на дорогах. Також унеможливлюється підготовка до виготовлення проектно-кошторисної документації для того, щоб провести тендери цього року і працювати на другий рік. Неможливо провести капітальні ремонти доріг. Крім того, унеможливлюється зимове утримання доріг. Ми не зможемо закупити сіль і заключити договори з підрядниками, щоб провести тендер. По суті, в області буде колапс”, – прокоментував ситуацію Володимир Рачкевич франківському виданню “Галка”.

Хто ховається за маскою?

Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури – це відкрита державна установа, тому його діяльність легко відстежити на офіційному сайті Івано-Франківської ОДА.

Картинки по запросу Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури

А от про інших фігурантів скандалу відомо не так багато, хоча їх назви періодично з’являються Єдиному державному реєстрі судових рішень та на шпальтах українських видань.

Зокрема, ресурс “Наші гроші” дослідив, що керівництво ТОВ “Буд-Енерго-Стандарт” неодноразово підозрювали в несплаті податків, завищенні вартості ремонтних робіт та поставленого обладнання. Таким чином компанія незаконно збагатилась на десятки мільйонів гривень.

На початку 2014 року проти працівників «Буд-Енерго-Стандарт» було порушено кримінальну справу за скоєння злочинів у господарській сфері в складі організованої групи – здійснення фіктивного підприємництва.

Загалом, за останні три роки в Єдиному державному реєстрі судових рішень зареєстровано 44 кримінальних судових справи, пов’язаних з компанією. Також згідно даних інформаційно аналітичної платформи YouControl ТОВ “Буд-Енерго-Стандарт” має податковий борг 26 642 883 гривень.

Щодо “Мега-Пауер-Буд”, то історія цієї компанії не така насичена, проте й ця фірма встигла засвітитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

В березні 2018 року Печерський районний суд м. Києва в рамках кримінального провадження у сфері економіки наклав арешт на грошові кошти, які обліковуються на рахунках ряду підприємств, серед яких фігурує ТОВ “Мега-Пауер-Буд”. Кримінальне провадження було відкрито за фактами вчинення за попередньою змовою групою осіб фіктивного підприємництва, фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння або шляхом легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, підроблення групою осіб документів по створенню ряду суб’єктів підприємницької діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності.

Р.S. Наразі щодо зникнення очисної установки “ЕК10000-АО” – розпочато кримінальне провадження. Проте, скільки часу триватиме слідство і які будуть його висновки – поки невідомо.

Тож усім тим, хто з нетерпінням очікує відремонтованих доріг, шкіл та садочків, доведеться ще трохи почекати. І блокування доріг чи «облога» обласних чиновників тут не допоможуть.