Банкам заборонили забирати квартири без попередньої оцінки

Тепер, якщо банк має намір забрати іпотечне житло у позичальника, то повинен провести переоцінку застави на момент добровільного стягнення.

У людей стало важче забрати житло за проблемними іпотеками, навіть якщо вони не чинять опір і віддають його з доброї волі (зазвичай це відбувається на 1-2 році неплатежів за кредитом). В судах вважають, що банки зобов'язані офіційно повідомити людину (рекомендованим листом під підпис) про стягнення квартири або будинку.

 

Навіть, якщо все обговорювалось усно і була попередня домовленість.

 

Фінансисти зобов'язані провести переоцінку застави на момент добровільного стягнення – найняти оцінювача, щоб він зробив свіжу оцінку нерухомості, яку банк забирає у позичальника.Якщо банк не отримав підпис особи на документі з передачі йому нерухомості і не провів оцінку, у нього будуть серйозні проблеми.

 

«Якщо банк не провів нову оцінку застави, а просто забрав квартиру (без повідомлення під підпис), то людина все може оскаржити. Навіть якщо мова йшла про добровільну передачу житла. Позичальник може передумати, і опротестувати передачу нерухомості. Вона не дістанеться банку, залишається за людиною. Що може банк – це почати примусове стягнення застави. Провести його оцінку, і піти з нею до суду. Позов може зайняти близько року, і весь цей час, людина зможе безперешкодно залишатися в квартирі», – пояснив наслідки старший партнер адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.

 

За його словами, українські банки часто забувають відправляти людям замовні листи/повідомлення про стягнення квартир через іпотечні неповернення. І ще частіше не проводять разом зі стягненням нову оцінку житла.

Джерело: DOM.RIA.com