Активісти зняли фільм, щоб вберегти пам'ятки архітектури від руйнувань.

Івано-Франківськ став однією із локацій документального фільму "Зберегти не можна зруйнувати", що покликаний врятувати культурну та архітектурну спадщину України.

Ідея створення фільму "Зберегти не можна зруйнувати" з’явилась в 2016 році в Харкові, повідомляється на офіційному сайті стрічки.

 

На той момент активні діячі та захисники архітектурної спадщини потребували появи фільму в раках міста, який би розповів про руйнацію маси унікальних і цінних об’єктів і привернув до проблеми велику увагу суспільства і влади.

 

Автори фільму побували в Києві, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, Тростянці, Запоріжжі та Харкові. В кожному місті вдалося визначити своє відношення до пам’яток архітектури і знайти підтвердження системності проблеми, відношення громади та стикнутися з проявами корупції. В кожному місті була знайдена громадська спільнота, яка займається захистом спадщини. Це означає що є небайдужi. Залишається тільки пробудити свідомість громадськості.

 

Виробництво документального фільму відбувається в рамках проекту "[Ctrl+S]. Закон на захисті культурної спадщини".

 

Основна мета цього проекту - врятувати культурну та архітектурну спадщину України через дослідження та можливе вирішення усіх проблемних аспектів що призводять до її системної руйнування та знищення. Це недосконалість пам’яткоохоронного законодавства, проблеми функціонування державної системи охорони культурної спадщини місцевого та обласного значення, корупційні чинники та байдужість громади.

  

Першим етапом проекту стало створення документального фільму "Зберегти не можна зруйнувати". Завдання зйомочної групи було провести інтерв’ю з українськими та закордонними фахівцями, активістами, представниками влади в містах проекту та дослідити причини виникнення проблеми.