9 способів продати квартиру дорожче

Власник завжди хоче отримати максимум від продажу квартири. Розглянемо дієві способи для збільшення вартості нерухомості.

Отримати більше від продажу – природне бажання власника, тому пропонуємо вивчити дев'ять способів, які допоможуть зробити операцію більш вигідною.

 

Власник не зможе змінити розташування квартири, кількість кімнат, вид з вікна або інфраструктуру, але є фактори, змінивши які, вартість квартири можна збільшити на 2-20%.

 

Зробіть ремонт

 

Оцініть необхідність косметичного або капітального ремонту в квартирі. У вирішенні цього питання слід враховувати:

загальний стан житла (дефекти, несправність і зношеність комунікацій і поверхонь);

розташування об'єкта;

швидкість реалізації житла;

ситуацію на ринку нерухомості.

 

Оцініть кожен з цих факторів. Якщо ремонт робився більше 30 років тому, шпалери почали відходити від стін, рипить підлога і тече сантехніка, ремонт підвищить ліквідність житла. А для об'єкта зі свіжим ремонтом потрібно використовувати інші способи збільшення вартості квартири. Також ремонт доцільний, якщо об'єкт необхідно продати дорого і швидко. А також у випадку більш житлового стану схожих квартир серед пропозицій на ринку.

 

За необхідністю капітального ремонту не варто вибирати оригінальний дизайн інтер'єру з яскравими відтінками і нестандартними формами. Нейтральні тони і бюджетні матеріали будуть оптимальними. Плануючи косметичний ремонт, не варто затівати ґрунтовні переробки. Змініть тільки те, що застаріло і виробляє відразливе враження.

 

Щоб надати житлу акуратний і нейтральний вигляд, скористайтесь свіжою фарбою, недорогими шпалерами, поміняйте розетки і крани. Зробіть справними вікна та двері – погано працюючий замок напевно пригадають під час обговоренні умов покупки. Хороший ремонт може додати 10-20% до вартості квартири.

 

Наведіть порядок

 

Квартира з будівельним сміттям, шаром пилу або захаращеністю приверне обмежену кількість покупців. І навіть вони будуть намагатися торгуватися. Зробіть житло світлим, просторим і чистим. Приберіть розкидані і зайві речі (книги, іграшки, посуд), винесіть старий мотлох, зробіть генеральне прибирання. Старі меблі та інші зношені предмети інтер'єру варто викинути або полагодити. В іншому випадку потенційний покупець буде думати про те, що з цим всім робити після купівлі і чи потрібні взагалі такі складності. При цьому не потрібно вивозити всі меблі, залишаючи голі стіни, кімнати повинні виглядати житловими.

 

Особливої уваги потребує сантехніка. Жовті розводи на ванні, тріщина на унітазі або іржаві крани переконають потенційного покупця, що ціна за об'єкт трохи завищена. Заздалегідь приберіть подібні естетичні дефекти і подбайте про справну роботу сантехніки.

 

Створіть нейтральний фон

 

Ніщо не повинно відволікати потенційного покупця від спроби «приміряти квартиру на себе». Особливо в цьому плані заважають предмети, які вказують на проживання тут інших людей. Це особисті фотографії, ікони, грамоти, постери, бюсти політичних діячів, колекція сувенірів, нескладене ліжко або брудний посуд в раковині. Велика кількість домочадців також може погіршити враження від квартири – нехай в цей час прогуляються.

 

Недоречні запахи також не сприяють позитивному образу квартири, тому візит покупців і кулінарні досліди плануйте на різні частини дня. Єдине виключення – аромат свіжозвареної кави або випічки. Запахи або сама присутність домашніх тварин можуть припасти не до душі потенційному покупцеві. Відвезіть кота або собаку до родичів, приберіть лоток, іграшки тварини, а також сліди шерсті. У більшості випадків для створення затишної обстановки буде достатньо мінімального провітрювання і освіжувача з приємним і легким запахом.

 

Якщо на передпродажну підготовку у власника немає часу, то можна звернутися до ріелтора або в агентство нерухомості.

 

Додайте декор

 

Посилити враження від прибраної і чистої квартири можна за допомогою декількох простих елементів декору. До таких відносяться пейзажі та натюрморти, ваза з фруктами, квіти в невеликій вазі і декілька кімнатних рослин. Ще можна оновити шторку у ванній і змінити чохли на декоративних подушках.

 

Зробіть якісні фото

 

Оголошення про продаж квартири в супроводі кількох якісних фотографій привертають підвищену увагу. Правильно поставлене світло, вдалий ракурс і грамотно скомпонований кадр збільшують привабливість квартири. А отже, і готовність покупця заплатити за об'єкт максимальну вартість. Робіть фотографії після ремонту і/або прибирання, додавання декору, перед оформленням самого оголошення. Жодних темних чи розмитих зображень, власників в дзеркалі або повного безладу. І головне – фотографії повинні відповідати тому, що побачить покупець, прийшовши на перегляд.

 

Крім того, власник може викликати Інспектора RIA. Він перевірить нерухомість, зробить панорамне фото 360 і додасть оголошення в розділ «Перевірені квартири» на DOM.RIA. Панорама і звичайні фото допоможуть підвищити лояльність покупця до об'єкта на тлі схожих пропозицій.

 

Підготуйте документи

 

Значні борги за житлово-комунальні послуги, прописані діти та інші труднощі розглядаються покупцем, як недолік нерухомості. Тому турбота про оформлення угоди в короткий термін – це шанс отримання максимальної вигоди при продажу квартири. Для цього підготуйте всі офіційні папери для купівлі-продажу нерухомості: правовстановлюючі документи, техпаспорт, дозвіл органів опіки при наявності неповнолітніх дітей та інші документи.

 

Погасіть всі борги за ЖКГ, що буде підтверджено відповідною випискою, випишіться з квартири, якщо це можливо, заздалегідь. Враховуйте, що неузаконене перепланування, відсутність когось із власників при обговоренні угоди або інші проблеми з документацією можуть знизити вартість нерухомості на 5-15%.

 

Приберіть під'їзд

 

Покупець перед оглядом квартири пройде через під'їзд. І добре, якщо він опікується ОСББ або іншою обслуговуючою організацією в належному стані. В іншому випадку варто заздалегідь мінімально прибрати сходовий майданчик і замінити лампочку в коридорі.

 

Проявляйте доброзичливість

 

Будьте готові відповісти на всі питання щодо квартири – коли побудований будинок, яка площа кухні або хто сусіди зверху? Недомовленість, відхід від відповіді або відсутність інформації не справить найкраще враження про житло. І підвищать шанси того, що покупець захоче знижку.

Не давайте надії про торг

 

Розраховувати на продаж квартири за максимальною ціною, якщо у продажному оголошенні вказано «торг», досить наївно. Це може спрацювати у випадку штучного завищення вартості об'єкта на 1-5%. Тоді власник легко зменшує накинуті зверху відсотки. Але шанс знайти такого покупця досить малий, і термін продажу квартири може затягнутися.

 

 

Джерело