Життя в новобудові: що і як шукають українці


Аналітики DOM.RIA провели опитування серед покупців нерухомості, щоб дізнатися хто і як купує квартири в новобудовах і що впливає на їх вибір.

 

За даними DOM.RIA, в середньому покупець розглядає варіанти 3 місяці й тільки тоді починає телефонувати до відділу продажів і дивитися об'єкти. А перед дзвінком покупець по 3 рази відвідує сторінку однієї новобудови.

 

Що і навіщо шукають?

Більше половини українців (52,45%) шукають собі житло як на вторинному, так і на первинному ринку нерухомості. Квартирами виключно в новобудовах цікавиться тільки 18% опитаних.

 

Більшість шукає квартиру для себе (85%). На другому місці опинилися ті, хто хочуть інвестувати і заробити на цьому (5,73%). Третє місце — ті, хто допомагає з пошуком житла своїм друзям (5,43%).

 

Що і за що збираються купувати?

Ціна — головна перевага нових квартир. Квадратний метр в новобудові коштує дешевше, ніж на вторинному ринку. Крім того, житло можна купити на вигідних умовах — в розстрочку від забудовника.

 

53,16% українців планують витратити власні заощадження на купівлю квартири. 26,65% планують продати старе житло, щоб купити нове. 10,97% готові взяти кредит в банку, а 9, 22% — скористатися програмою розстрочки або іпотеки.

 

84,55% відповіли, що шукають квартиру. 11,38% цікавлять нові приватні будинки. Котеджі за містом і таунхауси обирають найменше (по 2%).

 

Згідно пошуковим запитам в каталогах DOM.RIA Новобудови, найчастіше українці шукають однокімнатні квартири, в середньому вартістю до 26 тисяч доларів. Двокімнатні квартири шукають вартістю до 39 тисяч доларів.

 

На якому етапі хочуть купувати і звідки гроші?

Третина опитаних планують купувати квартиру тільки після того, як об'єкт буде зданий в експлуатацію. Для 23,21% респондентів не має значення, на якому етапі зробити покупку.

 

На етапі внутрішніх робіт договір готові підписати 16,88%, а на початковій стадії будівництва — 13,50%. Ще 10,97% готові вкласти гроші на стадії зовнішніх робіт.

 

Аналітики DOM.RIA запропонували користувачам вибрати, на що вони в першу чергу орієнтуються при виборі новобудов. Ціна є основним критерієм в українців, які вибирають собі житло. Наступні параметри — район міста, тип планування та інфраструктура.

 

В яких регіонах України найбільше цікавляться квартирами в новобудовах?

Незважаючи на те, що первинний ринок більше зосереджений в столиці України і містах-мільйонниках, лідерами за кількістю дзвінків з початку 2019 року стали Київська, Львівська, Вінницька, Хмельницька та Тернопільська області.